Terug naar overzicht

Nieuw opgericht Planet B.io bundelt ecosysteem rond industriële biotechnologie

De nieuwe internationale hub voor industriële biotechnologie in Delft, Planet B.io, is gisteravond officieel opgericht. Een belangrijke stap voor de regio, want klimaatverandering en grondstoffenschaarste vragen dringend om oplossingen. Met Planet B.io ontstaat er een unieke hub voor biotechnologie waar zowel onderzoek en ontwikkeling als de mogelijkheid om nieuwe, duurzame innovaties op te schalen samenkomen. Planet B.io biedt bedrijven toegang tot het unieke biotech-ecosysteem van Delft, en verwacht hiermee de komende jaren honderden extra arbeidsplaatsen te creëren voor tientallen nieuwe bedrijven op de Biotech Campus Delft. De bedrijven werken allemaal aan duurzame oplossingen voor grote uitdagingen zoals klimaatverandering, grondstoffen-schaarste en duurzame productie van gezonde voeding voor de groeiende wereldbevolking. Met de oprichting zetten vijf initiatiefnemers, waaronder InnovationQuarter, de volgende stap om de Biotech Campus Delft uit te laten groeien tot een biotech-innovatiehub van internationale allure.

Planet B.io biedt laboratoria en kantoren aan innovatieve biotechbedrijven, en zet zich in om deze bedrijven succesvol te laten groeien. Planet B.io herbergt op dit moment vier jonge ondernemingen die bij Planet B.io hun biotechnologische innovaties verder ontwikkelen.

InnovationQuarter helpt bedrijven van technologie naar opschaling

“Een bedrijf kan met een technologie en financiering alleen in principe nog niks. Dat is alsof je in je eentje op een eiland zit. Er ligt daarom een grote rol voor ons als business developers, zeker in deze sector,” zegt Hanna Lucas van InnovationQuarter. “Wij helpen bedrijven om met hun technologie aan te sluiten op een waardeketen. We helpen ze aan feedstockpartners, afzetpartners, we helpen ze echt te laten landen binnen het ecosysteem. Dán pas kun je echt opschalen als bedrijf.”

In september 2019 legden DSM, TU Delft, Gemeente Delft, Provincie Zuid-Holland en InnovationQuarter hun voornemens vast om gezamenlijk de Biotech Campus Delft te ontwikkelen tot een gerenommeerd, innovatief ecosysteem voor industriële biotechnologie.
Het stimuleren van educatie, onderzoek, innovatie en ondernemerschap stond hierbij centraal. Een leegstaand gebouw op de campus kreeg een nieuwe bestemming; hier worden kantoorruimtes en laboratoria gerealiseerd waar zo’n 30 nieuwe bedrijven of 150 nieuwe medewerkers zich kunnen vestigen om hun innovatieve oplossingen waar te maken.

TU Delft ondersteunt bij onderzoek en biedt stagaires aan

Na het tekenen van de intentieverklaring hebben de vijf betrokken partijen hard gewerkt aan het concretiseren van de samenwerking. “Op 10 juli j.l. is de partnerovereenkomst getekend en is de stichting Planet B.io, die het ecosysteem verder gaat ontwikkelen, officieel opgericht,” vertelt Cindy Gerhardt, directeur van Planet B.io. “Er is uitgewerkt welke bijdragen de samenwerkingspartners aan Planet B.io leveren”, geeft ze aan. “Alle partijen zetten hun eigen expertise in om het ecosysteem en de bedrijven daarbinnen verder te laten groeien. Zo kan de TU Delft bijvoorbeeld ondersteunen bij onderzoek en stagiaires aanbieden, en heeft InnovationQuarter veel kennis op het gebied van business development en financiering. We zijn ze erg dankbaar, want zonder hun bijdragen hadden wij nooit zo ambitieus kunnen zijn.”

Streven naar een mix van grote, middelgrote en kleine bedrijven

Bij Planet B.io richten drie full time medewerkers zich volledig op het opzetten en uitbouwen van het open-innovatie-ecosysteem. “Dat betekent nu het zoeken van bedrijven die bij onze doelstellingen passen,” zegt Gerhardt. “We streven daarbij naar een mooie mix van grote, middelgrote en kleine bedrijven, gevestigde namen en startups.”

Nog voor de stichting officieel opgericht was, hebben zich al vier nieuwe bedrijven gevestigd op de Biotech Campus Delft: Veramaris (maken visolie voor zalmvoer uit algen, beter voor de oceanen), Avansya (maken zoetstof Stevia uit gistcellen, beter voor de biodiversiteit), Meatable (maken kweekvlees, beter voor de dieren), en DAB (leveren een technologie waardoor fermentatieprocessen goedkoper worden).

Centrient Pharmaceuticals, FUL foods en XPure nieuwe namen op Planet B.io

Na het succes met de vier nieuwe bedrijven op de eerste verdieping is nu ook de tweede verdieping volledig gerenoveerd. Gerhardt is trots dat meer dan de helft van de nieuwe werkplekken al in optie is bij geïnteresseerde bedrijven. Sommige namen kan Gerhardt al noemen. “De onderzoeksafdeling van Centrient Pharmaceuticals, voormalig onderdeel van DSM en producent van antibiotica op de campus, betrekt een nieuw kantoor bij ons. Daarnaast komt FUL foods naar Planet B.io; een buitenlandse startup die gezonde voedingsingrediënten maakt uit algen. Ook verwelkomen we binnenkort XPure, expert in het opzuiveren van gewenste componenten uit complexe mengsels waarbij de opbrengst en de zuiverheid worden verbeterd tegen lagere kosten. Zij introduceren een belangrijke technologie op de campus waar meerdere bedrijven hun voordeel uit kunnen halen,” zegt Gerhardt.

Nauwkeurige selectie van bedrijven

De bedrijven worden nauwkeurig geselecteerd. “Je komt hier niet alleen om een lab of kantoor te huren, je wordt hier onderdeel van onze ‘community’,” zegt Gerhardt. “Door samen te leren en je netwerk en kennis te delen, kan iedereen sneller groeien. Opschaling is vaak een
knelpunt binnen de biotechnologie. De kennis en infrastructuur die we als ecosysteem beschikbaar maken, helpt de bedrijven om oplossingen voor (technologische en financiële) knelpunten te bedenken, om zo sneller naar een duurzame, biobased economie te kunnen toewerken.”

Meer weten?

Neem gerust contact op met Hanna!