Terug naar overzicht

Nieuw Delfts onderzoekscentrum voor zelfrijdend vervoer

Nederland is een proeftuin voor zelfrijdend vervoer rijker. Minister Schultz van Haegen heeft vandaag in The Green Village van TU Delft een onderzoekscentrum en praktijklab voor de zelfrijdende auto geopend. Deze locatie gaat samenwerken met metropoolregio Rotterdam-Den Haag om nieuwe technieken en concepten in het openbaar te testen.

Researchlab Automated Driving Delft (RADD)

Proeftuin voor zelfrijdende auto’s

Minister Schultz: “We zijn in Nederland sterk in innovatie en in het bedenken van slimme verkeersoplossingen. We zijn door onze goede infrastructuur, kennisinstellingen en samenwerkingsverbanden tussen overheid en het bedrijfsleven in staat om innovaties snel in de praktijk te brengen. Dit biedt kansen voor alle betrokken partijen en zet Nederland op de kaart als ideaal testland voor mobiliteitsoplossingen van de toekomst.”

Het Researchlab Automated Driving in Delft (RADD) biedt kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid faciliteiten om producten, concepten of modellen te ontwikkelen en in een semi-gesloten omgeving (de campus) te testen.

Testen in de praktijk

Het is belangrijk dat nieuwe concepten daarna ook in de praktijk getest kunnen worden. Het samenwerkingsverband Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) zorgt voor experimenteerruimte, waar innovaties kunnen worden getest die in het onderzoekslab zijn uitgedacht. Testen op de weg vinden plaats in overleg met het ministerie van Infrastructuur en Milieu en na goedkeuring van de testopzet door de RDW.

Het gebied waarvoor plannen zijn om op de openbare weg te testen bestrijkt de omgeving van Rotterdam, Den Haag, Leiden, Delft, Rijswijk, Capelle a/d IJssel, Schiedam en Leidschendam-Voorburg.

Daarnaast zoeken RADD en MRDH ook actief aansluiting met andere proeftuinen en -projecten, bijvoorbeeld Smart City Dordrecht en de hogeronderwijsinstelling NHTV in Breda. Zo kan optimale kennisuitwisseling plaatsvinden en het regionale bedrijfsleven betrokken worden bij nieuwe ideeën en kansen.

Investeren in RADD

De Provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en gemeente Delft investeren samen ruim € 500.000 in het researchlab, hiernaast investeert ook de TU Delft € 200.000. Dit researchlab is een van de projecten van het regionaal investeringsprogramma waarin Provincie Zuid Holland en de 23 gemeenten van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag samenwerken om regionale economische structuur te versterken.

 

Bron/ www.rijksoverheid.nl / www.tudelft.nl  / www.mrdh.nl 

Nieuwsbrief