Terug naar overzicht

Nederlandse en Vlaamse zorgondernemers op missie naar Verenigd Koninkrijk

Tijdens een vierdaagse reis (11-14 maart) naar Schotland en Engeland maakte een 30-koppige delegatie uit Nederland en België kennis met relevante zorginstellingen, potentiële samenwerkingspartners en de National Health Service. Deze business- en innovatiereis met het thema ‘Digital Health’, vond plaats op initiatief van OostNL, InnovationQuarter, POM West-Vlaanderen en NHS Highland.

Nederlandse en Vlaamse zorgondernemers op missie naar Verenigd Koninkrijk

De groep, bestaande uit Nederlandse en Vlaamse Digital Health bedrijven, zorg- en kennisinstellingen heeft een intensief en gevarieerd programma doorlopen. Het programma was gericht op het verkennen van internationaliseringskansen in Schotland en Engeland, op het vinden van technologie- en innovatiepartners en het verkennen van business development kansen. Er was veel ruimte gecreëerd voor individuele bedrijven om zich te presenteren en om 1-op-1 gesprekken te voeren met potentiële partners.

Programma

De missie bestond uit:

  • bezoeken aan verschillende regionale en lokale NHS instituten, Digital Incubator & Spaces The Landing in Manchester;
  • vraag/antwoord sessies met procurement afdelingen van de NHS;
  • een presentatie van Global Digital Exemplar of Royal Liverpool and Broadgreen University Hospitals;
  • Pitch & Partnering events met Local Clinical, Care, Welfare, Procurement partners and SMEs;
  • 1-op-1 bezoeken georganiseerd door NHS Highland in Schotland voor alle deelnemende bedrijven naar gelang de wens van de ondernemer; en
  • een bezoek aan de Digital Health Technology and Wearable Technology Show, waarbij een groot deel van de delegatie de kans kreeg te pitchen. Delegatie-lid Paul Koster van Clinical Science Systems was een van de twee winnaars van het Digital Health Technology pitch event.

Digital Health Kansen

Digital Health is een hot-topic in het Verenigd Koninkrijk. Zowel in Schotland als in Engeland neemt de druk op zorgbudgetten verder toe. Verschillende rapporten wijzen erop dat het noodzakelijk is het zorgsysteem te transformeren om zorg betaalbaar en van hoge kwaliteit te houden. Het optimaal gebruikmaken van informatie en technologie wordt daarbij vaak genoemd als de sleutel.

Het Verenigd Koninkrijk en de National Health Services zijn op zoek naar oplossingen voor deze uitdagingen. Hierdoor ontstaan business kansen voor Digital Health bedrijven die oplossingen bieden voor deze problematiek.

Organisatie missie

Vanuit internationaliseringsprogramma’s van de organiserende partijen, InnovationQuarter, OostNL, POM West-Vlaanderen & NHS Highland is deze missie samen met partnerorganisaties uit Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk georganiseerd.

InnovationQuarter, POM West-Vlaanderen en NHS Highland organiseerden deze reis als onderdeel van het SHINE Interreg programma. Waar zorgstelsels en systemen vaak per land of regio verschillen, zijn de uitdagingen in de zorgsector juist vaak hetzelfde. Om deze uitdagingen te tackelen zijn innovatieve en duurzame oplossingen nodig. Eén van de doelen van het SHINE project is het stimuleren van (transnationale) innovatie en het bijdragen aan health care oplossingen voor de nabije toekomst.

SHINE Interreg