Terug naar overzicht

Nederland beste economie van Europa volgens prestigieuze ranglijst van World Economic Forum

Nederland beste economie Europa volgens World Economic Forum

Nederland beschikt over de meest concurrerende economie van Europa en doet het mondiaal als nummer vier ook uitstekend. Dat blijkt woensdag uit de nieuwe ranglijst van het World Economic Forum. De jaarlijkse graadmeter van internationale concurrentieverhoudingen is uitgevoerd voor 141 landen.

Nederland stond vorig jaar mondiaal nog op nummer zes, maar is nu Duitsland en Zwitserland voorbijgestreefd. Singapore eindigt dit jaar bovenaan in de lijst en wisselt stuivertje met de VS die op plek twee terechtkomen. Op de derde plek heeft Hongkong beslag gelegd.

Open en dynamisch

Nederland scoort hoog vanwege de open en dynamische economie, een goede fysieke en digitale infrastructuur, stabiel macro-economisch beleid, een goed opgeleide bevolking, een doelmatige overheid en goed functionerende instituties.

Een zwak punt is het innovatievermogen. Daar neemt Nederland een tiende plek in, lager dan op de meeste andere onderdelen, zij het niet echt laag. Op het onderwerp ‘toepassen van ICT’ staat Nederland met plek 24 nog lager.

De aansluiting van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt is evenmin een sterk punt van Nederland. Weliswaar is de beroepsbevolking uitstekend geschoold, maar bedrijven hebben er steeds meer moeite mee gekwalificeerd personeel te vinden. Het bestaande personeel is vaak onvoldoende bijgeschoold.

Duitsland

Duitsland is dit jaar vier plaatsen op de ranglijst gezakt, van drie naar zeven. Op het vlak van innovatie scoort het land onveranderd zeer goed. Ook beschikt het over een zeer stabiele macro-economische omgeving. Maar Duitsland loopt sterk achter met het toepassen van ICT, of de ontwikkeling van een glasvezelnetwerk.

Bron: FD.nl 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.