Terug naar overzicht

Munisense maakte tijdens de “belevingsvlucht” het geluid live inzichtelijk

De veelbesproken belevingsvlucht die op 30 mei plaatsvond gaf bewoners van de gebieden onder de toekomstige vliegroutes van Lelystad Airport een idee hoeveel geluid een vliegtuig op geringe hoogte maakt.

Munisense maakte tijdens de belevingsvlucht het geluid live inzichtelijk

Munisense geluidsmeters registreerden het geluid van de Transavia Boeing 737-800, vergelijkbaar met de toestellen die vanaf 2020 zullen vertrekken en landen vanaf Lelystad Airport. De passages van het vliegtuig waren live te volgen via munisense.live/belevingsvlucht.

De realtime geluidsmetingen werden op 16 meetpunten in Gelderland, Overijssel en Flevoland onder de vliegroutes van Lelystad Airport met Munisense geluidsmeters uitgevoerd. Op elk meetpunt werd een geluidsmeter geïnstalleerd die de meetwaarden direct doorzond naar het online INSIGHTNOW platform van Munisense.

De geluidsmeters registreerden vanaf het moment van installatie continu het geluid. Zo werd ook het achtergrondgeluid ter plaatse goed in kaart gebracht. Tijdens de passages van het vliegtuig werden de maximale geluidsniveaus vastgesteld. Na de passages zijn de meetwaarden nogmaals gecontroleerd, waarbij in sommige gevallen de opnamen zijn uitgeluisterd en gevalideerd.

 

De eerste resultaten werden kort na de vlucht, vrijdag 1 juni, aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gerapporteerd (pdf file).