Terug naar overzicht

Meeste Venture Capital investeringen in Zuid-Holland, aandeel privaat kapitaal neemt toe

De investeringen in Nederlandse bedrijven door participatiemaatschappijen in 2018 zijn wederom gestegen, volgens de jaarcijfers van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP). Zuid-Holland telde in 2018 zelfs het hoogste aantal venture capital (VC) investeringen van Nederland.

Investeringen venture capital bereiken opnieuw record

2018 was een goed jaar voor Nederlandse jonge en snelgroeiende bedrijven. 293 bedrijven ontvingen een investering van binnen- of buitenlandse durfinvesteerders met een gezamenlijke waarde van € 387 mln. Dit is een aanzienlijke toename ten opzichte van het topjaar 2017, waarin 239 bedrijven € 349 mln. aan investeringen ontvingen. Het valt ook op dat er in 2018 meer in de vroege fase is geïnvesteerd. De regionale ontwikkelingsfondsen waren in 2018 betrokken bij ruim 60% van de bedrijven die een venture capital investering wisten aan te trekken en spelen zo een vooraanstaande rol bij het investeren in snelgroeiende innovatieve bedrijven. Dit is in totaal 21% van het totaal geïnvesteerd bedrag aan VC investeringen.

In Zuid-Holland is er in 2018 in 64 bedrijven geïnvesteerd. Dit is een duidelijke stijging ten opzichte van de 51 bedrijven die vorig jaar een investering wisten op te halen. Hiermee is Zuid-Holland koploper qua VC investeringen in Nederland.

Steeds meer privaat kapitaal naar Zuid-Holland

Het aantal investeringen én het totaalbedrag aan investeringen in Zuid-Holland zijn beide toegenomen ten opzichte van 2017. Het totaalbedrag is met € 74,4 mln. in 2018 met bijna 30% gestegen. Dit is een stuk hoger dan de landelijke stijging van 11%. Deze stijging is met name te danken aan private investeringen.

Francis Quint, hoofd InnovationQuarter Capital, is erg blij met deze ontwikkeling:

“Je ziet dat we in Zuid-Holland steeds meer private investeerders weten aan te trekken. Als regionale investeringsmaatschappij investeren wij altijd samen met een, vaak private, co-investeerder. Zo kunnen wij investeringen aantrekken en bijdragen aan de innovatiekracht van bedrijven. Door de investeringen kunnen bedrijven blijven innoveren en worden er banen gecreëerd in de regio.”

InnovationQuarter investeerde in 2018 € 17 mln. in Zuid-Hollandse bedrijven en lokte daarmee totaal € 63 mln. aan investeringen uit. InnovationQuarter heeft daarmee een grote rol gespeeld in het aanjagen van private venture capital investeringen in de regio.

In het persbericht en op de website van de NVP zijn nog veel meer overzichten te vinden.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.