Terug naar overzicht

Maritime Delta Diner brengt top maritieme sector samen

Regionale samenwerking loont! Dat werd duidelijk tijdens het jaarlijkse Maritime Delta Diner met de aanwezigen executives, bestuurders en directeuren dat plaatsvond op 11 februari bij GustoMSC in Offshore Valley Schiedam.

Maritime Delta vaart een solide koers

Tijdens het jaarlijks Maritime Delta Diner kwamen meer dan 80 personen op executive level uit de maritieme sector bijeen, om terug te blikken op de successen en vooruit te kijken naar komende activiteiten en kansen. Het diner vond dit jaar plaats bij GustoMSC in Schiedam. GustoMSC is een gerenommeerd ontwerp- en ingenieursbureau in de offshore sector.

De Maritime Delta is inmiddels een begrip als de grootste maritieme regio van West-Europa met meer dan 5.000 maritieme vestigingen. En kenmerkend door wereldspelers op het gebied van onder andere offshore, scheepsbouw, en de vele toeleveranciers voor het clusters.

Daarnaast is Maritime Delta, inmiddels sinds 2012, een succesvol samenwerkingsprogramma dat zich in nauwe samenwerking met bedrijven, overheden, kennis-en onderwijsinstellingen en brancheorganisaties inzet voor het versterken van dit cluster. Samen met de partners wordt daarbij gewerkt aan afstemming en concrete activiteiten op het gebied van innovatie en human capital.

De oplossingen zijn in de Maritime Delta aanwezig

Twee bedrijven met wereldwijde impact, GustoMSC en GE, vertelden over hun rol in innovatie en duurzaamheid. Zo gaat GE de krachtigste windturbine ter wereld testen op de Tweede Maasvlakte en speelt GustoMSC een onmisbare rol in de ontwikkeling van offshore windparken overal ter wereld.

Wethouder van Schiedam, Fahid Minhas, benadrukte het economisch belang van Offshore Valley voor het gehele Rotterdamse havengebied. Onder de noemer Maritiem Onderwijs -en Innovatiecentrum (MOIC) ondertekenden Schiedamse bedrijven, onderwijsinstellingen en de gemeente een intentieverklaring voor een gezamenlijke aanpak op arbeidsmarkt -en innovatievraagstukken. Het MOIC, dat mede mogelijk is gemaakt door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, heeft als doel om de sterke economische positie van het havengebied te behouden, nu en in de toekomst.

Adri Bom-Lemstra, gedeputeerde Zuid-Holland voor economie en innovatie maakte tijdens de avond de investering van energie-innovatiefonds ENERGIIQ bekend in het maritieme bedrijf We4Sea. We4Sea is een Delfts bedrijf met een slimme oplossing om brandstofverbruik van schepen te monitoren.

Met de inspiratie van voorgaande sprekers in het achterhoofd, gingen de deelnemers met elkaar in gesprek tijdens de negen parallelle thema-sessies, gebaseerd op actuele marktkansen, -ontwikkelingen of -hiaten. Deze sessies waren voorbereid en ingeleid door de verscheidene Maritime Delta-partners.

De thema’s waren:

  • Arbeidsmarkt branding & Leven lang Leren
  • Energie-transitie & Verduurzaming
  • Maritiem Onderwijs Innovatie Centrum
  • Binnenvaart
  • Autonoom Varen
  • Smart Productie
  • Promotie & Acquisitie
  • Financiering & Investeringen
  • Offshore Wind

Tijdens geanimeerde gesprekken aan de tafels werd gesproken over mogelijke gezamenlijk vervolgstappen. En welke acties gezamenlijk kunnen worden opgepakt tussen de partners. De komende periode worden uitkomsten verder uitgewerkt door de Maritime Delta en partners, en kunt u hier via onze mediakanalen binnenkort meer over verwachten.

Nieuwsgierig hoe de avond eruitzag? Bekijk hier de foto’s van het Maritime Delta Diner.

Maritime Delta

Op www.maritimedelta.nl vindt u tevens het overzicht van aankomende activiteiten vanuit het programma en partners. InnovationQuarter voert namens de partners de coördinatie uit voor Maritime Delta.

Nieuwsbrief