Terug naar overzicht

Maritime Delta-diner 2021: kansen rond energietransitie en oproep voor gekwalificeerd personeel

Wat heeft de maritieme sector in de regio nodig om te kunnen blijven excelleren? Deze vraag stond centraal tijdens het Maritime Delta-diner bestaande uit een delegatie van ca 75 CEO’s en bestuurders uit de sector. Het (online) diner werd voor de zesde keer georganiseerd, ditmaal live vanuit de studio in Rotterdam. De uitkomsten van het diner zijn een belangrijke bouwsteen voor de ontwikkeling van de Regionale Maritieme Agenda.

Jaap Smit, Commissaris van de Koning van Zuid-Holland, benadrukte het belang om het regionale maritiem cluster te behouden: “Er zijn veel maritieme bedrijven om enorm trots op te zijn hier in de regio. We moeten zorgen dat we de sector hier behouden, en letterlijk en figuurlijk ruimte blijven creëren voor bedrijven om hier te kunnen blijven floreren.” Pieter van Oord, CEO van Van Oord, noemde enorme kansen voor de sector in de energietransitie middels de installatie en onderhoud van offshore windparken. “De Noordzee heeft de potentie om de komende 30 jaar de power centrale van Noordwest-Europa te worden. Een factor 12 groter dan wat er nu staat. Ik denk het hernieuwbare energiesysteem een banenmotor gaat worden. Die kans kunnen wij ook pakken.” Van Oord deed daarbij de oproep om als sector gezamenlijk te zorgen voor voldoende gekwalificeerd personeel. Rob Verkerk, voorzitter Nederland Maritiem Land, lichtte de ontwikkeling toe van het Masterplan voor een emissieloze maritieme sector en de kansen die er liggen voor gezamenlijke research & development op het gebied van verduurzaming.

Startende ondernemers: deze regio biedt ons een internationaal maritiem netwerk

Ook twee startende bedrijven kwamen aan het woord: Seaqualize en Shypple – die spraken over hun ambities om de markt te veranderen en veroveren. Seaqualize ontwikkelt een motion-compensation systeem voor kranen van offshore toepassingen. Shypple is een digitaal logistiek platform voor het verschepen van containers. Beiden waren erg te spreken over het bestaande ecosysteem in de regio:

“De regio Rotterdam als ecosysteem biedt scale-ups alles wat nodig is om de groeiambities (een digitaal wereldwijd handelsplatform) te realiseren: gekwalificeerd personeel, betrokken investeerders en een internationaal maritiem netwerk,” aldus Jarell Habets van Shypple.

Met de inspiratie van de sprekers in het achterhoofd gingen de deelnemers met elkaar in gesprek tijdens een vijftal parallelle themasessies: Duurzaam Varen, Energietransitie, Digitalisering, Human Capital en Vestigingsklimaat. Deze sessies werden voorbereid en ingeleid door Maritime Delta-partners. In geanimeerde gesprekken spraken deelnemers over de uitdagingen en de acties die men samen gaat oppakken.

De komende periode worden de uitkomsten van het diner en de Regionale Maritieme Agenda verder uitgewerkt door de Maritime Delta en de betrokken partners. Ben Vree, voormalig CEO APM Terminals en Smit Internationale, is als verkenner actief voor de agenda. Vree zal de komende periode meer input op halen over de ervaren uitdagingen en kansen binnen de sector. U kunt via onze mediakanalen hier binnenkort meer informatie over verwachten.

Meer weten?

Neem gerust contact op met Edward!

Edward Gilding

Senior Business Developer Maritiem & Haven / Teamlead
Nieuwsbrief