Terug naar overzicht

Mapiq ontvangt miljoeneninvestering voor opschalen smartoffice-software

Het Zuid-Hollandse energie-innovatiefonds ENERGIIQ, informal investors en bestaande aandeelhouders investeren € 3,4 mln. in Mapiq, ontwikkelaar van smartoffice-software. De kapitaalinjectie wordt ingezet voor het opschalen van het gelijknamige softwareplatform van de Delftse onderneming. Met Mapiq maken organisaties efficiënter en flexibeler gebruik van kantoorruimte en -faciliteiten. Dit vergroot werknemerstevredenheid, bespaart kosten en reduceert CO2-uitstoot.

Mapiq
Foto Sebastiaan van Damme

Ontwikkeling Mapiq

Mapiq werd in 2013 opgericht door CEO Sander Schutte en CTO Jasper Schuurmans. Beiden hadden op dat moment al een aantal jaar ervaring als ondernemer en waren voordien als PhD-student verbonden aan de TU Delft. Een jaar later brak Mapiq door dankzij de samenwerking met Deloitte, dat het platform inzette in het energieneutrale kantoorgebouw The Edge in Amsterdam. Inmiddels is Mapiq koploper in de smartofficemarkt, met klanten in binnen- en buitenland als PwC, AkzoNobel, Heineken, EY, KPMG, ENGIE, Unilever en Microsoft.

Met de investering kan Mapiq de internationale groeiversnelling doorzetten en geeft het bedrijf een boost aan de werkgelegenheid in Zuid-Holland.

Meer werkplezier

Het welzijn van medewerkers wint aan belang nu bedrijven strijden om het beste talent. De kantoorruimte vervult hierbij een grote rol. Van een locatie waar mensen van 9 tot 5 routinematig klussen uitvoeren transformeert het kantoor naar een inspirerende ontmoetingsplaats waar je samen mooie resultaten behaalt – én waar alles optimaal functioneert.

Het smartofficeplatform van Mapiq speelt op die manier in op de trend van activity based werken. Hierbij wisselen medewerkers gemakkelijk tussen ruimtes en werkplekken aan de hand van de activiteit die ze op dat moment uitvoeren. Met een intelligente 3D-kaart informeert Mapiq gebruikers over zaken als vrije werkstations, overlegplekken en lockers of de locatie van collega’s. Aan de hand van data en technologie koppelt Mapiq de medewerkers vervolgens aan ruimtes en faciliteiten.

Het bijbehorende analyticsplatform biedt voorspellende informatie en geeft facilitymanagers handvatten om kantoorpanden op basis van data-inzichten verder te optimaliseren. Mapiq stelt medewerkers in staat om makkelijker flexibel te werken en het kantoor te delen. Tegelijkertijd worden kantoren voorbereid op de toekomst.

Significante CO2-reductie

De innovatieve software staat in verbinding met interne IT-systemen, eventueel in combinatie met sensoren van Mapiq of andere partijen. Zowel de hardware als software is door Mapiq zelf ontwikkeld en voldoet aan de AVG en de normen ISO 9001 en ISO 27001 voor kwaliteit en informatiebeveiliging. Mapiq is een SaaS-dienst, wat betekent dat de maandelijkse vergoeding afhankelijk is van de grootte van het kantoorgebouw.

Het overzicht dat Mapiq hiermee geeft in het gebruik van kantoorpanden verhoogt niet alleen de werknemerstevredenheid, het levert ook een aanzienlijke CO2-reductie op. Iedere vierkante meter kantoorruimte is verantwoordelijk voor zo’n 70 kg CO2-uitstoot per jaar. Door efficiënter gebruik is er per werknemer minder ruimte nodig, wat zorgt voor een aanzienlijke CO2-reductie.

CEO Sander Schutte:

“De rol van het kantoor verandert continu. Organisaties kunnen geld besparen door hun dure kantoren effectiever te gebruiken en beter in te zetten in de ‘war for talent’. Mapiq is onmisbaar om kantoren efficiënt én aantrekkelijk te maken voor medewerkers. Met deze financiering kunnen wij onze internationale groei versnellen en onze leidende rol verder uitbouwen.”

Rafael Koene, fondsmanager van ENERGIIQ bij InnovationQuarter: “We zijn zeer onder de indruk van Mapiq en ervan overtuigd dat de onderneming een sterke en winstgevende groei zal realiseren in Europa en daarbuiten. We verwachten dat Mapiq over enkele jaren een van de marktleiders is met een product dat niet alleen resulteert in prettiger en effectiever werken, maar ook in een substantieel lagere CO2-uitstoot. De ambities zijn groot en ENERGIIQ heeft alle vertrouwen dat deze worden waargemaakt .”

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Mathijs van Rijk

Mathijs van Rijk

Senior Investment Manager ENERGIIQ
Nieuwsbrief