Leidse en Duitse stamcelspecialisten gaan samen
Braam verwacht met het nieuwe bedrijf een groeispurt in te kunnen zetten omdat de Amerikaanse toezichthouder FDA op het punt staat medicijntesten met organen-op-een-chip op te nemen in zijn richtlijnen. De Verenigde Staten vormen veruit de belangrijkste markt voor farma- en biotechbedrijven.
Ook effectiviteit beoordelen
Pluriomics, een spin-off van Universiteit Leiden en portfoliobedrijf van InnovationQuarter, kweekt met behulp van menselijke stamcellen honderden miljoenen hartspiercellen die worden gebruikt voor het testen van medicijnen. De techniek is tot nu toe vooral ingezet om bijwerkingen van medicijnen in kaart te brengen. In de nabije toekomst wordt de techniek naar verwachting ook vaker ingezet voor het beoordelen van de effectiviteit van geneesmiddelen. Ncardia richt zich vooralsnog vooral op geneesmiddelen tegen hart- en vaatziekten.
We kunnen werk maken van onze ambitie om betere geneesmiddelen sneller naar de patiënt te brengen
Om de groeispurt mogelijk te maken, investeert een aantal bestaande aandeelhouders ruim € 4 mln in Ncardia. Het fusiebedrijf telt zestig werknemers en krijgt vier vestigingsplaatsen in Nederland, België, Duitsland en de Verenigde Staten. De onderzoeksactiviteiten komen in Leiden. De productie van Pluriomics was al eerder overgebracht naar Gosselies in België, nadat twee Waalse investeringsmaatschappij in het bedrijf hadden geïnvesteerd.
‘Door de fusie met Axiogenenis kunnen we een breed palet van producten aanbieden’, zegt Braam. ‘Ik verwacht dat we daardoor een grote stap voorwaarts kunnen zetten. We kunnen werk maken van onze ambitie om betere geneesmiddelen sneller naar de patiënt te brengen.’ De testen met hartspieren-op-een-chip kunnen in veel gevallen een beter beeld geven dan regulier onderzoek in het lab of met proefdieren.
Toeval een kans geven
De techniek van organen-op-een-chip stelt farma- en biotechbedrijven volgens Braam in staat op grote schaal potentiële medicijnen te testen. ‘De hoop was dat de ontrafeling van het menselijke genoom specifieke aangrijpingspunten zou bieden voor nieuwe medicijnen, maar dat valt in de praktijk tegen’, zegt Braam. ‘Onze celmodellen maken het mogelijk op grote schaal systematisch veel werkzame stoffen te testen. Dan krijgt het toeval weer een kans. En toeval heeft in het verleden heel vaak een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.’
Bron: Dit artikel verscheen eerst op FD.nl en derijkstebelgen.be