Legaltech startup Focus ontvangt UNIIQ-investering voor de ontwikkeling van haar patent ranking algoritme
Het kunnen patenteren van innovaties is cruciaal om nieuwe producten en diensten naar de markt te brengen. Patenten, zeker wereldwijd, zijn echter ook kostbaar om jaar na jaar in stand te houden. Hoe te bepalen welke patenten wel en welke niet in het portfolio te houden, is een vraag die alle R&D gedreven bedrijven bezighoudt. Het Rotterdamse bedrijf Focus komt met de oplossing. Focus ontwikkelt een algoritme waarmee patenten snel en automatisch gerangschikt worden naar technologische belangrijkheid. Om haar algoritme door te ontwikkelen en breed te testen bij de eerste klanten, ontvangt Focus een investering uit vroege fase investeringsfonds UNIIQ. De investering werd bekendgemaakt door Martin Luxemburg, directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship, waar Focus kantoor houdt.
v.l.n.r.: Hans Dreijklufft (UNIIQ), Thijs van de Poll (Focus), Martin Luxemburg (directeur Erasmus Centre for Entrepreneurship), Jard van Ingen, (Focus), Liduina Hammer (UNIIQ), Suzanne Kroeze (UNIIQ), Robin van Beijnum (UNIIQ)
Honderdduizenden patenten handmatig screenen
Wereldwijd bouwen vele bedrijven door hun R&D activiteiten grote patentportfolio’s op. Dit portfolio bestaat, afhankelijk van het innovatieve karakter en de scope van het bedrijf, uit enkele tot honderdduizenden patenten. Om een dergelijk portfolio in stand te houden, investeren deze bedrijven jaarlijks miljoenen euro’s.
Ieder patentportfolio is continu in beweging. Nieuwe patenten worden toegevoegd, terwijl bestaande patenten regelmatig in hun geheel worden geschrapt. Dit is het werk van een selecte groep patent- en technologiedeskundigen. Periodiek lopen zij handmatig door delen van het portfolio heen om te identificeren welke patenten belangrijk zijn, en welke gepatenteerde technologieën veilig geschrapt kunnen worden. Er zijn op dit moment geen tools op de markt om patenten te rangschikken naar belangrijkheid. Zo moet iedere keer het volledige patentportfolio handmatig worden gescreend.
Portfoliomanagement kan veel effectiever
Het onderhoud van het patentportfolio is hiermee een arbeidsintensief en kostbaar proces. Focus ontwikkelt een algoritme waarmee deze screening een stuk efficiënter verloopt. Met hun algoritme kunnen patenten binnen een portfolio automatisch gerangschikt worden op technologische belangrijkheid. In deze ranking nemen zij de context en ontwikkeling van het volledige patentlandschap in het desbetreffende domein mee in de analyse. Hierdoor verkrijgt de patentdeskundige inzicht in de meest en de minst waardevolle patenten uit zijn portfolio, waar vervolgens in detail naar gekeken kan worden.
Pilots draaien op volledige patentportfolio’s
De oprichters van Focus, Jard van Ingen en Thijs van de Poll, combineren kennis van de patentwereld met een modelmatige, econometrische blik om een superieur en uniek ranking algoritme te ontwikkelen. Dit algoritme heeft zich binnen een select aantal technische domeinen al in tests met potentiële klanten bewezen. Focus gebruikt de UNIIQ-investering om het algoritme verder te ontwikkelen en zo geschikt te maken voor toepassing op het wereldwijde patentnetwerk en alle technische domeinen.
v.l.n.r.: Thijs van de Poll, co-founder Focus, Martin Luxemburg, directeur Erasmus Centre for Entrepreneurship, Jard van Ingen, co-founder Focus
Jard van Ingen, co-founder van Focus:
“Wij zijn erg blij en dankbaar voor het vertrouwen van UNIIQ in ons vermogen om dit bedrijf verder te ontwikkelen. Met de investering van UNIIQ kunnen wij ons algoritme opschalen, meerdere pilots draaien met potentiële klanten, en een interface creëren waarmee onze klanten eenvoudig kunnen werken.”
Liduina Hammer, Fondsmanager UNIIQ: “Met de investering in Focus voegen we het eerste legaltech bedrijf toe aan ons portfolio. Het algoritme van Focus kan R&D intensieve bedrijven ondersteunen in het arbeidsintensieve en kostbare proces van het onderhouden van hun portfolio, en zo bijdragen aan de innovatiekracht van het bedrijf.”
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Neem gerust contact met ons op.