Terug naar overzicht

Kitepower haalt investering van € 3 mln. op voor opwekken energie met vliegers

Het Zuid-Hollandse energie-investeringsfonds ENERGIIQ, Stichting ifund en Windhandel Beheer investeren elk € 1 miljoen in Kitepower. De Delftse startup zal de investering gebruiken om zijn innovatieve airborne windenergiesysteem (AWES) te commercialiseren en de organisatie verder uit te bouwen. Het mobiele systeem van Kitepower maakt energieopwekking mogelijk op afgelegen locaties waar omgevingsomstandigheden conventionele vormen van duurzame energiewinning uitsluiten. De investering werd op 16 juni bekendgemaakt bij Kitepower in Delft.

Mobiel, plug-and-play alternatief voor micro-elektriciteitsnet
Kitepower werd in 2016 opgericht door CEO Johannes Peschel en universitair hoofddocent aan de TU Delft Roland Schmehl. Het bedrijf is een spin-off van de Kitepower onderzoeksgroep van de TU Delft. De 100kW AWES van Kitepower werd ontwikkeld met subsidie van het ‘Fast Track to Innovation’-project van EU-programma Horizon 2020, begeleid door tech-incubator YES!Delft en met support van informal investor en windenergiepionier Henk Hutting.

Een vlieger trekt aan de kabel waarmee hij is verbonden met het grondstation, dat deze mechanische energie omzet in elektrische energie die naar het stroomnet gaat. Dit is in een notendop het principe achter de technologie van Kitepower. De oplossing opent de weg voor exploitanten van micro-elektriciteitsnetten om minder afhankelijk te zijn van vervuilende en vaak duurdere dieselbrandstoffen.

Johannes Peschel, CEO van Kitepower: “Deze investering geeft onze mogelijkheden om ons systeem en onze organisatie verder te ontwikkelen een enorme boost. Dankzij de combinatie van gebruiksgemak en hoger rendement heeft onze technologie het potentieel om wereldwijd de markt voor duurzame energie te ontwrichten. We kijken uit naar een succesvolle samenwerking waarin we veel van elkaar leren.”

Efficiënter dan conventionele technologieën
Airborne wind energy is een innovatieve vorm van duurzame energie die bijzonder geschikt is voor afgelegen locaties zoals eilanden en plattelandsdorpen. De Kitepower Falcon 100kW AWES is uitvoerig getest bij Unmanned Valley Valkenburg en inmiddels operationeel op de nieuwe testlocatie van Kitepower in Melissant. De Falcon biedt een mobiele windenergieoplossing met minimale footprint (m2) die eenvoudig te vervoeren en te installeren is. De materiaalkosten zijn wel tot 90 procent lager dan bij conventionele windmolens met een vergelijkbaar rendement en het systeem levert gemiddeld 75 procent van de tijd dat het in bedrijf is stroom. Het resultaat is een hogere capaciteitsfactor dan fotovoltaïsche zonnepanelen en windmolens.

Wind op grotere hoogten benutten
Hoewel de markt voor duurzame energie groeit, wordt het aanbod momenteel bepaald door relatief grote en complexe systemen. Deze stellen specifieke eisen aan bijvoorbeeld de beschikbare hoeveelheid daglicht en ruimte en hebben hoge installatiekosten, zaken die bij Kitepower geen rol spelen. Het door Kitepower ontwikkelde systeem vraagt relatief weinig ruimte en benut de grotere en meer constante windsnelheden op grote hoogten. Dit resulteert in een kosteneffectieve vorm van energieopwekking waarvoor de aanleg van een fundering niet nodig is: het grondstation is eenvoudigweg met ankers te fixeren en het systeem is binnen een dag volledig operationeel.

Stefan van Eijk, fondsmanager bij Stichting ifund: “Wij geloven dat Kitepower een katalysator voor vliegende windturbines zal blijken, wat duurzame energie mogelijk maakt voor een compleet nieuw marktsegment. We verheugen ons op de komende periode en zullen Kitepower ondersteunen bij de verdere commercialisering van hun technologie.”

Een woordvoerder van Windhandel Beheer laat weten: “Henk Hutting, oprichter van Windhandel Beheer, is wel de grootste fan van Kitepower genoemd. Zijn indrukwekkende staat van dienst in de duurzame energiesector heeft hem de afgelopen jaren tot een belangrijke investeerder en adviseur van het bedrijf gemaakt. Ondanks zijn overlijden enige maanden terug, leeft Henks nalatenschap op veel manieren voort en we zijn er trots op dat Kitepower daar deel van uitmaakt.”

Aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot
Met de investering kan Kitepower de ontwikkeling en marktintroductie versnellen van een technologie die de potentie heeft om de CO2-uitstoot van dieselafhankelijke sectoren significant te verminderen. Bovendien zorgt uitbreiding van het team voor extra arbeidsplaatsen in Delft en omgeving. Naast financiële ondersteuning bieden de investeerders toegang tot een breed netwerk van experts en contacten die de commerciële uitrol verder aanstuwen.

Rafael Koene, fondsmanager ENERGIIQ bij InnovationQuarter, voegt toe: “We investeren in Kitepower omdat het bedrijf een mooie technologie heeft ontwikkeld om in afgelegen gebieden en bij tijdelijke stroombehoefte CO2-impact te creëren met een fossielvrij alternatief voor vervuilende dieselgeneratoren. ENERGIIQ heeft vertrouwen in het managementteam van Kitepower en kijkt uit naar de samenwerking op weg naar verdere commercialisatie.”

Over Kitepower
De Delftse startup Kitepower is koploper op het gebied van ‘airborne wind energy systems’ (AWES): vliegende windturbines of vliegerenergie. Het bedrijf ontwikkelt innovatieve en kostenefficiënte alternatieven voor conventionele windmolens. De gepatenteerde technologie is een gamechanger in de windenergiesector. Kitepower is opgericht in 2016 en een gedeponeerd handelsmerk van Enevate BV.

Over ENERGIIQ
ENERGIIQ is het energie-innovatiefonds van de provincie Zuid-Holland, dat wordt beheerd door InnovationQuarter. De provincie Zuid-Holland heeft € 35 mln. beschikbaar gesteld voor ENERGIIQ. ENERGIIQ investeert in ondernemingen, die klaar zijn voor het commercialiseren van hun bewezen energie-innovatie. De innovatie dient te leiden tot CO2-reductie en/of banencreatie in de provincie Zuid-Holland.

Over Stichting ifund
Stichting ifund heeft als doelstelling om de leefbaarheid voor de mens op aarde op lange termijn te continueren door de transitie te stimuleren naar een duurzame samenleving, waarin mensen op een regionale en lokale schaal hernieuwbare energie opwekken, biologisch voedsel produceren en toegang hebben tot schoon water. Stichting ifund investeert in ‘impact-first’ startups met een investering van gewoonlijk tussen € 200.000 en € 1 miljoen.

Over InnovationQuarter
InnovationQuarter is de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland. InnovationQuarter investeert in innovatieve Zuid-Hollandse bedrijven met groeiambitie, assisteert internationale ondernemingen bij vestiging in deze unieke deltaregio en organiseert (internationale) samenwerking tussen innovatieve ondernemers, kennisinstellingen en de overheid. Zo ontwikkelt InnovationQuarter Zuid-Holland samen met het bedrijfsleven tot een van de meest innovatieve regio’s van Europa.

Als lifecycle financier voorziet InnovationQuarter bedrijven van financiering in verschillende fasen van groei. InnovationQuarter investeert vanuit vier fondsen: IQCapital, UNIIQ, ENERGIIQ en het Energietransitiefonds Rotterdam.

 

Nieuwsbrief