TOXYS / LEIDEN

Van ziekenhuislaboratorium naar succesvolle onderneming

Gepubliceerd op / 26 – 01 – 2018

Contact / Gerty Holla

Prijswinnend business plan

Het idee voor Toxys borrelde op in het laboratorium van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) waar wetenschapper Giel Hendriks gekscherend tegen zijn collega’s zei dat ze misschien maar eens een bedrijf moesten beginnen. “Als wetenschappers onder elkaar leek dat toen een onuitvoerbaar plan, maar toch bleef die gedachte hangen”, vertelt Hendriks. “Toen er steeds meer vraag kwam naar onze technieken, besloten we eind 2012 te gaan commercialiseren.”

Hendriks pakte het meteen goed aan. Hij zette zijn technologie om in een businessplan en won diverse prijzen, waaronder de BioBusiness MasterClass Award. Toxys begon als spin-off van het LUMC en opende afgelopen jaar met behulp van InnovationQuarter en het Zeeuws InvesteringsFonds een eigen laboratorium in het Leiden Bio Science Park, waar de ToxTracker verder wordt ontwikkeld.

“Die investering was nodig om de stap vanuit het academisch ziekenhuis naar een eigen laboratorium te maken. Door deze professionalisering hebben we de mogelijkheid om sneller te groeien en onze klanten goede service te bieden.”

– dr. Giel Hendriks, oprichter en CEO van Toxys

  • Toxys

    Oprichter dr. Giel Hendriks stak twintig jaar lang zijn ziel en zaligheid in de wetenschap en is tegenwoordig als CEO van Toxys voornamelijk nog ondernemer. “Gek genoeg mis ik mijn oude vak niet, daarvoor is mijn nieuwe functie te uitdagend.”

  • TOXYS

    Het biotechbedrijf Toxys specialiseert zich in innovatieve systemen om stoffen te testen op veiligheid. Hun paradepaardje is de ToxTracker assay: een unieke test om kankerverwekkende eigenschappen in stoffen op te sporen

    Toxys-showcase-InnovationQuarter

Uniek platform

Met de ToxTracker oogst Toxys internationaal succes. Dit is een test waarbij stamcellen worden gebruikt om inzicht te krijgen in hoe cellen reageren op chemische – vooral kankerverwekkende – stoffen. “Onze test is echt een uniek platform in de wereld en heeft afgelopen jaren bewezen heel betrouwbaar te zijn. Dat is ook de reden dat veel grote  bedrijven met ons in zee gaan.

“We zijn wereldwijd een gevestigde speler op het gebied van veiligheidstesten en willen dat blijven”, vertelt dr. Giel Hendriks, CEO van Toxys. “Het is dus mijn missie om onze testen hun weg naar de markt te laten vinden.” InnovationQuarter ondersteunt het innovatieve bedrijf bij het uitvoeren van deze missie.

Belangrijke speler in de markt

Er is wereldwijd behoefte aan nauwkeurigere testen, want veel systemen geven te weinig informatie. Daarbij hebben wij de expertise in huis om een oplossing op maat te bieden en doen dat bovendien dierproefvrij.” De helft van de klantenkring van Toxys is afkomstig uit de farmaceutische industrie. “We kijken niet alleen hoe  medicijnen zich in cellen gedragen, maar voorspellen ook welke mogelijke bijwerkingen ze bij mensen kunnen geven.” Toxys analyseert tevens chemische, cosmetische en voedingsstoffen voordat die op de markt komen. “Dit kan gaan om een reinigingsmiddel of verf, maar meestal weten we niet eens wat het is. Door in een vroeg stadium schadelijke effecten te achterhalen, kan een product eerder uit een ontwikkeltraject gehaald worden. Dat bespaart een bedrijf een hoop kosten.”

“Een bedrijf runnen en daarnaast op hoog niveau onderzoek doen, dat gaat gewoon niet”

– dr. Giel Hendriks, oprichter en CEO van Toxys

Andere rol

Hendriks is zelf niet vaak meer achter de microscoop te vinden. “Een bedrijf runnen en daarnaast op hoog niveau onderzoek doen, dat gaat gewoon niet. Ik heb als ondernemer een mooie achtergrond met een blijvende interesse in wetenschap en biologie. Mijn focus ligt nu voornamelijk op het verder uitbouwen van Toxys. Ik roep in het lab weleens dat we de
wereld gaan veroveren”, zegt hij lachend.

Registratie bij de EU

Hendriks startte onlangs een traject om de ToxTracker een plek te geven binnen de Europese regelgeving. “Die ondersteuning zou een enorme stap voorwaarts zijn. We zijn wereldwijd een gevestigde speler op het gebied van veiligheidstesten en willen dat blijven. Het is dus mijn missie om onze testen hun weg naar de markt te laten vinden.” Eet hij ooit iets zonder op de verpakking te kijken? “Absoluut! De producten op de markt zijn zo uitvoerig getest, die zijn zeker veilig. Wanneer ik mijn toilet schoonmaak met chloor probeer ik die lucht niet in te ademen, maar daarvoor hoef je geen toxicoloog te zijn.”

“Ik heb als ondernemer een mooie achtergrond met een blijvende interesse in wetenschap en biologie. Mijn focus ligt nu voornamelijk op het verder uitbouwen van Toxys. ”

– dr. Giel Hendriks, oprichter en CEO van Toxys

Wat kunnen wij voor u betekenen??

Neem gerust contact met ons op!

Neem gerust contact met ons op.

Gerty Holla

Gerty Holla

Algemeen

Nieuwsbrief