Opgericht2023
PlaatsLeiden
SectorBio-tech
FondsUNIIQ
WebsitePelagen.com

Pelagen

UNIIQ-investering voor Leidse biotech startup Pelagen voor duurzamere manier om natuurlijke materialen zoals leer te produceren.

Om van vee tot hoogwaardige materialen, zoals bont, leer en wol te komen, vindt er een aanzienlijke impact op het milieu plaats vanwege ontbossing, de uitstoot van broeikasgassen en mishandeling van dieren. Pelagen heeft een manier ontwikkeld om deze materialen met dezelfde kwaliteit te produceren maar dan zonder dieren. Op deze manier worden de meest vervuilende stappen in de productie van natuurlijke materialen overgeslagen. Met de investering van UNIIQ kan Pelagen haar technologie verder ontwikkelen. De investering werd bekendgemaakt door wethouder Fleur Spijker op het Leiden Bio Science Park.

De productie van materialen als leer, wol en bont is zeer vervuilend. Tijdens het productieproces worden grote hoeveelheden water, energie en chemicaliën gebruikt. Bijvoorbeeld, voor de productie van 1 kilo leer is maar liefst 15.000 liter water nodig. Daarnaast worden de gebruikte dieren vaak als handelswaar behandeld in plaats van als levende wezens. De huidige alternatieven, zoals veganistisch leer of imitatiebont, zijn niet altijd duurzaam omdat ze vaak plastic bevatten. Daarbij verschilt de ‘look and feel’ van deze alternatieven vaak behoorlijk van de originele dierlijke materialen.

Nieuwsbrief