Immersive Experiences

Gepubliceerd op /02.07.2024

Contact / Jos Maccabiani

Immersive Experiences combineren beeld, geluid en zelfs aanraking waardoor het voelt alsof de fysieke en digitale wereld samenkomen. Personeel kan zo sneller en goedkoper worden getraind in virtual reality of ondersteund in bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden met augmented reality. Steeds vaker vinden deze technologieën hun weg naar sectoren zoals zorg, onderwijs en de maakindustrie. Meer dan 100 bedrijven in Zuid-Holland staan klaar om hen daarbij te ondersteunen. 

Een mooi voorbeeld hiervan is het werk van CRAFT Education. Dit bedrijf ontwikkelt innovatieve lesprogramma’s voor de maakindustrie, gericht op scholen, internationale bedrijven en de overheid. Samen met serious gaming bedrijf The Barn, dat onder andere de Nationale Politie en ASML tot zijn klanten rekent, hebben ze een VR-training ontwikkeld. Deze training helpt medewerkers om te leren werken met nieuwe apparatuur en is een schoolvoorbeeld voor hoe bedrijven in de regio technologie inzetten om efficiëntie te verhogen en kosten te verlagen door trainingen op afstand mogelijk te maken.  

Sterke basis van kennisinstellingen en startups 

Hoe belangrijk is het Immersive Experiences cluster – ook wel aangeduid als het Immersive Technology & Serious Gaming cluster – nu eigenlijk voor de economie van Zuid-Holland? Om een beter beeld te krijgen van de omvang van het cluster heeft het adviesbureau Birch, in opdracht van de gemeente Rotterdam, provincie Zuid-Holland en InnovationQuarter, in kaart gebracht hoe dit cluster functioneert, welke bedrijven actief zijn in dit veld en hoe de groei van het cluster verder ondersteund zou kunnen worden. 

Volgens het rapport heeft Zuid-Holland een sterke basis van kennisinstellingen en startups die gespecialiseerd zijn in Immersive Experiences. Op de drie universiteiten in Zuid-Holland werken zo’n 46 topwetenschappers aan het onderwerp, terwijl studenten op 7 WO, hbo- en mbo-instellingen actief met de technologie in aanraking komen. Ook TNO is een belangrijke kennispartij in de regio. 

Veel bedrijven die Immersive Experiences ontwikkelen of toepassen werken samen met deze kennisinstellingen of komen er zelfs uit voort. In totaal zijn er meer dan 100 bedrijven geïdentificeerd die de technologie voor Immersive Experiences ontwikkelen of ze toepassen in hun dienstverlening. Met name in Rotterdam, Den Haag en Delft is er een grote concentratie aan bedrijven. Zuid-Holland is daarmee een broedplaats voor innovatie en technologische vooruitgang. 

Virtual Reality en Augmented Reality 

Virtual Reality (VR) is een technologie die je meeneemt naar een volledig digitale wereld. Met behulp van een VR-headset word je volledig ondergedompeld in een virtuele omgeving. Deze omgeving kan bestaan uit door de computer gegenereerde beelden of 360-graden videobeelden. In VR kun je rondkijken en vaak ook interacteren met de virtuele wereld, waardoor je het gevoel hebt echt ergens anders te zijn. 

Augmented Reality (AR) voegt digitale elementen toe aan de echte wereld. Via een smartphone, tablet of AR-bril zie je informatie en beelden die over de fysieke omgeving heen worden gelegd. Dit kunnen platte afbeeldingen of 3D-objecten zijn. AR wordt vaak gebruikt in apps voor bijvoorbeeld navigatie, gaming en educatie, waarbij de digitale laag een extra dimensie toevoegt aan wat je in de echte wereld ziet.

Steeds meer samenwerking 

Met de groei van deze sector neemt ook de focus op samenwerking toe. Zo wordt op dit moment onderzocht of er een fysieke locatie kan worden opgezet in Rotterdam waar bedrijven in deze sector zich kunnen vestigen, samenwerken en demonstraties kunnen geven. De jaarlijkse Immersive Tech Week, die elke december in Rotterdam plaatsvindt, groeit bovendien uit tot hét evenement voor de sector. En niet te vergeten: het Nationaal Groeifonds investeert de komende jaren €200 miljoen in de ontwikkeling van en de samenwerking in de sector via het project CIIIC. 

Ook over de grenzen wordt de samenwerking gezocht. Het onderzoek van Birch laat zien, dat sinds 2014 zo’n €30 miljoen aan Europese subsidies door Nederlandse bedrijven is ontvangen. Daarvan komt €6 miljoen voor rekening van Zuid-Hollandse partijen, die aan 18 projecten meededen. 

Oproep 

Is uw bedrijf actief in het maken of toepassen van Immersive Experiences of de technologie daarachter? Wilt u deel uitmaken van een groeiend netwerk van Zuid-Hollandse bedrijven, kennisinstellingen, scholen en andere organisaties? Of ontbreekt uw bedrijf in ons overzicht van bedrijven?

Stuur dan een e-mail met een korte uitleg over uw bedrijf en uw contactgegevens naar Jos Maccabiani en Ilyaz Nasrullah.

Zo versterken we samen de positie van Zuid-Holland als hub voor Immersive Experiences en dragen we bij aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. 

Jos Maccabiani

Jos Maccabiani

Senior Business Developer Digital Technology
Nieuwsbrief