SITIME / DELFT

Hoe een minuscuul onderdeel een groot verschil maakt in ons dagelijks leven

Gepubliceerd op / 20-03-2018

Het zit onder andere in uw mobiele telefoon, in uw fotocamera en in uw auto. En toch is de kans groot dat u er nog nooit van gehoord heeft: een MEMS oscillator.

SiTime maakt speciale MEMS op silicium die enorm goed bestand zijn tegen trillingen, schokken en snelle temperatuurwisselingen. Mede dankzij MEMS blijft uw telefoon werken wanneer u hem laat vallen. Dr. Kamran Souri, manager CMOS Design Engineering bij SiTime, verruilde het hoofdkantoor in Silicon Valley voor de Delftse vestiging. “In het algemeen is de werk-privébalans hier beter.”

Wat maakt SiTime innovatief?

“Vrijwel alle elektronica bevat een oscillator, een schakeling die de elektronische circuits aanstuurt door een periodiek signaal op te wekken. Zie het als de hartslag van een apparaat. Jarenlang vormde kwartskristal dé basis voor oscillatoren. Maar elektronische apparaten worden steeds kleiner en platter. En dat vormt een probleem voor kwartskristal, want dat heeft een bepaalde omvang en past niet op silicium chips. Onze MEMS wel. Naast de grootte heeft een MEMS op silicium nog meer voordelen: het is tot dertig keer beter bestand tegen schokken dan kwartskristal, het kan aanzienlijk beter tegen temperatuurschommelingen en het verbruikt minder energie. SiTime is met afstand de grootste fabrikant van dit type oscillatoren.”

“SiTime is met afstand de grootste fabrikant van MEMS op silicium.”

– Kamran Souri, Manager of CMOS Design Engineering bij SiTime

  • SiTime

    Kamran Souri, manager CMOS Design Engineering bij SiTime, verruilde het hoofdkantoor in Silicon Valley voor de Delftse vestiging. “In het algemeen is de werk-privébalans hier beter.”

Welke maatschappelijke bijdrage levert SiTime?

“De hoge kwaliteit van onze MEMS maakt apparaten betrouwbaarder. We hebben nu een miljard van die chips gemaakt en daarvan is er nog niet één stukgegaan. SiTime levert vooral oplossingen voor nieuwe toepassingen waar het – goedkopere –  kwartskristal niet past. Voor de productie van onze MEMS maken we gebruik van reeds bestaande siliciumtechnologie en logistiek uit de halfgeleiderbranche. Dat stelt ons in staat om snel te schakelen en in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Hierdoor groeien we ook hard. SiTime telt in Delft nu zeven medewerkers; eind 2018 zal dat aantal minimaal verdubbeld zijn.”

Hoe heeft InnovationQuarter bijdragen aan de vestiging van SiTime in Nederland?

“Ons hoofdkantoor zit in Silicon Valley. Vanwege de grote bedrijven daar, zoals Apple en Google, is dat de place to be voor goede technici. Daar zit ook een keerzijde aan: er wordt gevochten om de beste mensen en het is moeilijk om ze te behouden. SiTime groeit snel en heeft veel nieuw talent nodig. Ik ben gepromoveerd aan de TU Delft en weet hoeveel goede mensen er in Nederland rondlopen. Dus besloten we om juist in Delft een nieuwe vestiging te openen. InnovationQuarter heeft ons enorm geholpen bij het vinden van een goede locatie voor ons bedrijf en de huisvesting van onze medewerkers. Ik woon en leef hier met meer plezier dan voorheen in Amerika. De werk-privébalans is in Nederland zoveel beter. En de strijd om talentvolle mensen is minder heftig.” Bekijk ook SiTime’s videotestimonial.

“Silicon Valley? Ik zit liever in Delft.”

– Kamran Souri, Manager of CMOS Design Engineering bij SiTime

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

“Ik geloof dat het internet of things de toekomst heeft. Koelkasten, auto’s, deuren, thermostaten: alles is straks via het internet met elkaar verbonden. Dat betekent bijvoorbeeld dat de verwarming aangaat als geregistreerd wordt dat je bijna thuis bent. Halfgeleiders spelen daarin een belangrijke rol. De omvang, kracht, precisie en prestaties van onze producten zijn uitermate geschikt voor het internet of things. Daarnaast willen we in Nederland ons netwerk verder verbreden. Het netwerk van InnovationQuarter is hierbij voor ons heel waardevol; voor het aantrekken van nieuwe mensen en om ons te introduceren in de Nederlandse halfgeleiderbranche. Want ook al verkopen we één miljard producten, SiTime is een klein en bij velen nog onbekend bedrijf.”

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op.

Willemien de Vogel - van Musschenbroek

Willemien de Vogel - van Musschenbroek

Senior Account Manager Smart Industry

Nieuwsbrief