Digitale Stress Buddy ondersteunt zorgmedewerkers in coronatijd

Gepubliceerd op / 26.10.2020

Contact / Lonneke Baas

De ‘Digitale Stress Buddy’: zo doopten artsen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de app die ze samen met ORTEC ontwikkelden. Daarmee kunnen zorgprofessionals snel en makkelijk hun stress- en energieniveau checken. Het was één van de vele innovatieve oplossingen die werden ingediend om door te ontwikkelen in het innovatieprogramma ZorgTech. Helaas greep het projectconsortium naast een voucher. Toch willen we vanuit het programma een oproep doen aan zorgbestuurders om deze oplossing te onderzoeken. Juist nu in coronatijd om uitval van personeel te voorkomen.

Tot eind september was het voor de tweede keer mogelijk een ZorgTech-voucher aan te vragen. Zorgorganisaties, technologiebedrijven en labs konden samen als consortium hun project voor de verdere ontwikkeling van een technologische oplossing voor de gezondheidszorg indienen. ORTEC en LUMC dienden samen een aanvraag in om de haalbaarheid en werking van de Digitale Stress Buddy verder in de praktijk te kunnen toetsen. Diverse landelijke media besteedden veel aandacht aan de primeur van LUMC en ORTEC. Het projectconsortium greep echter naast een voucher. Daar waren er maar een beperkt aantal van.

Lonneke Baas, namens InnovationQuarter inhoudelijk betrokken bij ZorgTech: “We willen vanuit het programma een oproep doen aan zorgbestuurders om deze oplossing te onderzoeken. Digital Stress Buddy is een innovatief initiatief dat we een warm hart toedragen. Zorgmedewerkers in heel Nederland kunnen baat hebben bij een app als deze. Juist nu in coronatijd is het extra belangrijk dat zorgpersoneel overeind blijft.”

Laagdrempelige digitale zelfscan voorkomt overbelasting

Zorgmedewerkers zijn bijzonder weerbaar, zoals ze de afgelopen maanden bewezen. Maar een reeks ingrijpende gebeurtenissen kan ook bij hen leiden tot overbelasting. Stress-gerelateerde klachten kunnen het gevolg zijn. De Digitale Stress Buddy maakt gebruikers bewust van hun stress- en energieniveau, zodat ze op tijd actie kunnen ondernemen. Dat gebeurt aan de hand van een digitale zelfscan.

De app is een laagdrempelige manier om mogelijke problemen tijdig te signaleren. In één oogopslag krijgen gebruikers inzicht in hun bronnen van stress en energie. Wekelijks vullen ze een vragenlijst in over stress- en energiebronnen. Op basis van de score verschijnt er een batterij die groen, oranje of rood kleurt, inclusief passende tips.

“Als je bijvoorbeeld een paar keer rood scoort, krijg je advies over nazorg. Scoor je oranje, dan krijg je tips over dingen die je zelf kunt doen om je balans te verbeteren. Maar ook mensen die goed functioneren hebben baat bij de app. Zij kunnen zien wat ze kunnen blijven doen om goed in hun vel te zitten.”

Psychiater Nathaly Rius-Ottenheim van het LUMC (Bron: LUMC)

Stress Buddy

“We voorzien ons zorgpersoneel in Nederland slecht van hulpmiddelen om met de coronapandemie om te gaan. Na de eerste golf is de discussie niet veel verder gekomen dan een bonus voor zorgpersoneel en meer IC-bedden. Maar die bedden zijn niet zo moeilijk te realiseren: het gaat juist om de handen aan de bedden. Nu de tweede coronagolf eerder is aangebroken dan gehoopt, is het voorkomen van uitval door overbelasting cruciaal. Daar kan de Stress Buddy enorm bij helpen.”

Menno Brandjes, directeur ORTEC Healthcare

Oproep aan zorgbestuurders om app te verkennen

Baas: “Het is mooi om te zien dat LUMC en ORTEC samen aan een oplossing werken. Opschaling van innovatie gaat niet vanzelf, het kan een moeizaam proces zijn. Het zou fantastisch zijn als ook andere ziekenhuizen, verpleeghuizen en huisartsenpraktijken zich zouden melden voor deze app. Alleen dan is het mogelijk om zo’n oplossing betaalbaar te maken en er echt het verschil mee te maken. Je hebt daarvoor veel gebruikerservaringen en data nodig.”

De Digitale Stress Buddy is te vinden in de App Store van Apple en op Google Play (Android). Er is daarnaast een webversie. Zorgbestuurders en andere geïnteresseerden die meer willen weten over de mogelijkheden, kunnen zich melden bij Menno Brandjes van ORTEC.

Meer weten?

Het innovatieprogramma ZorgTech wordt mogelijk gemaakt door de MRDH, provincie Zuid-Holland, TNO, InnovationQuarter en Medical Delta. Meer informatie over het programma is te vinden op de programmasite.

Komende periode willen we niet alleen de inspirerende verhalen vertellen van de projecten in het programma, maar ook aandacht besteden aan de projectconsortia die naast een voucher grepen.

Lonneke Baas

Lonneke Baas

Senior Business Developer Life Sciences & Health Teamlead Groen & Gezond
Nieuwsbrief