De menselijke kant van cybersecurity

Gepubliceerd op / 24-02-2020

Contact / Philip Meijer

De kwaliteit van cybersecurity is niet alleen afhankelijk van servers, routers en software, maar vooral ook van mensen. Dat is de visie van het Estlandse cybersecuritybedrijf CybExer. Om die visie ook internationaal uit te dragen, werden Merle Maigre, Executive Vice President for Government Relations, en Murray Davidson, Chief Technology Officer, naast hun vaste functies aangesteld als directeuren van CybExer International. Met de hulp van InnovationQuarter en The Hague Security Delta openen ze het eerste CybExer-kantoor over de grens, in hartje Den Haag. Een waardevolle toevoeging aan het Nederlandse cybersecuritylandschap.

Met trainingen, workshops en praktijkoefeningen helpt CybExer bedrijven en organisaties, waaronder de NAVO en alle ministeries van defensie binnen de EU, zich voor te bereiden op een potentiële cyberaanval. Een van de producten die het bedrijf daarvoor ontwikkelde is het CybExer Range Platform (CRP), dat een levensechte cyberoorlog simuleert, ingericht op de specifieke organisatie.

De innovatiekracht

Vooral die menselijke benadering maakt CybExer zo innovatief en onderscheidend, vinden de twee directeuren. “Door het minimaliseren van de risicofactoren van menselijk gedrag kunnen we snel en doeltreffend anticiperen op cyberaanvallen”, licht Maigre toe. “Daarom geloven we dat onze werkwijze een van de meest geavanceerde is om cybersecurity te verbeteren, ook dankzij de techniek die we daarvoor ontwikkelen en inzetten.” Zoals het eerder genoemde CRP. “Het cloud-platform biedt organisaties de mogelijkheid om on demand te oefenen”, vult Davidson aan. De opdrachten variëren in moeilijkheidsgraad. Bijvoorbeeld: binnen vier uur een systeem beveiligen. Na iedere opdracht krijg je feedback.” Hij vergelijkt het belang van zulk oefenmateriaal met dat van een vliegtuigsimulator, waarin een piloot regelmatig verplicht moet oefenen. “Dit werk leer je alleen in het veld.”

Davidson:

“Die simulatie verlaagt de drempel om meer te leren over cybersecurity. Het is een veilige, toegankelijke en realistische manier om cybervaardigheden te verbeteren, voor medewerkers van alle afdelingen.”

De maatschappelijke waarde

CybExer streeft naar optimale veiligheid van de samenleving. Davidson: ‘Dat bereiken we door de weerbaarheid, alertheid en paraatheid te vergroten bij instellingen waarvan we allemaal afhankelijk zijn, zoals overheidsorganen en ziekenhuizen.’ Maigre benadrukt het economische belang van die weerbaarheid. ‘De kwaliteit van cyberveiligheid beïnvloedt de welvaart van een heel land. Dat zagen we in 2017 met de cyberaanval op het Deense transport- en energiebedrijf Maersk, die resulteerde in een verlies van honderden miljoenen dollars en veel verschillende sectoren raakte. Deze en andere aanvallen bevestigen dat het niet de vraag is óf een aanval zal plaatsvinden, maar wanneer. En dat die niet alleen het getroffen bedrijf raakt, maar de nationale economie en de cohesie tussen overheid en bedrijfsleven.’

De rol van InnovationQuarter

Voor het Estlandse bedrijf is Nederland onder meer interessant vanwege de vele internationale firma’s die hier zijn gevestigd en de nabijheid van omringende sterke economieën. Maar de voornaamste reden voor de keuze zit hem, geheel in lijn met de bedrijfsvisie, in het menselijke aspect.

‘Het kennisniveau ligt heel hoog in deze regio; er is veel talent en de Nederlandse overheid is zeer ervaren’, zegt Maigre. Het meest waardevol aan de samenwerking met InnovationQuarter en The Hague Security Delta noemt ze dan ook de warme introductie bij een relevant netwerk en de informatie over het lokale ecosysteem.

Davidson typeert Den Haag als stad van veiligheid. ‘En Nederland vormt een uitstekende match met Estland. Beide hebben een fantastische reputatie in cyberland en zijn op dat vlak heel volwassen en vooruitstrevend.’

De toekomstplannen

Om de cyberveiligheid bij nog meer organisaties te kunnen aanscherpen, wil CybExer de komende jaren blijven groeien en opereren op grotere schaal. En op nog hoger niveau. Maigre: ‘We willen onze klanten meer kwaliteit bieden, zodat ze efficiënter investeren in cybersecurity.’ Bovendien zijn er plannen om de inhoud van het cloud-platform beter te lokaliseren, geeft Davidson aan. ‘Voor ieder land komt een eigen versie, met aangepaste taal én culturele aspecten. Door bijvoorbeeld de lokale situatie na te bootsen worden de trainingen relevanter. Dat gaan we eerst doen voor Nederland, en als dat goed loopt, breiden we het model uit naar omringende landen. Zo vormt Den Haag voor ons straks ook een hub voor internationale samenwerkingen.’

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Philip Meijer

Philip Meijer

Senior Account Manager Cybersecurity

Nieuwsbrief