Beter herstel na kanker dankzij datagedreven app van Healthy Chronos

Steeds meer mensen genezen van kanker, maar voor het herstel na de ziekte is nog weinig aandacht. ‘Vooral bij jongvolwassenen is de impact groot’, weet Pieter Beynen, medeoprichter van de Leidse startup Healthy Chronos. ‘Het wordt ook wel het zwarte gat na kanker genoemd.’ De datagedreven app van Healthy Chronos geeft patiënten inzicht in hun herstel, zodat ze hun leven makkelijker weer oppakken.

De innovatiekracht

De app analyseert stemming, slaapkwaliteit, vermoeidheid, lichamelijke symptomen en dagelijkse activiteiten aan de hand van scores die gebruikers opgeven. ‘Het invoeren vraagt minder dan twee minuten per dag’, vertelt Pieter. Verder kun je een smartwatch aan de app koppelen. ‘Na twee weken heb je al een goed inzicht in de grootste belemmeringen van je herstel. Dat kan bijvoorbeeld slecht slapen zijn of lange werkdagen. Hierdoor helpt de app je bijsturen, zodat je je activiteiten beter kunt afstemmen op je herstel en vermoeidheid.’

De maatschappelijke waarde

Pieter: ‘De helft van alle Nederlanders krijgt een keer kanker. Hoewel steeds meer mensen genezen, duurt het herstel vaak jaren. Dat heeft veel impact, ook op de maatschappij in de vorm van uitval en stijgende zorgkosten.’ De innovatie verbetert niet alleen de individuele kwaliteit van leven na kanker. ‘Met onze app willen we ook een deel van de maatschappelijke kosten voorkomen.’ Daarnaast gebruiken onderzoekers het platform van Healthy Chronos om data van wearables als Fitbit en Apple Watch te ontsluiten voor onderzoek. Hiermee ontwikkelen en verbeteren ze data- en leefstijlgerichte zorg.

Healthy Chronos visual

De rol van InnovationQuarter

In 2021 haalden Pieter en zijn twee compagnons een voucher op voor het innovatieprogramma ZorgTech. Die gebruikten ze voor een praktijkvalidatie in samenwerking met de Haagse Hogeschool, Hogeschool Rotterdam, fysiotherapiepraktijk B&B Healthcare en Medical Delta Living Lab Better In Better Out. De verworven inzichten pasten ze toe in de HealthTech Accelerator. ‘Daar hebben we veel van geleerd. Door regelmatige bijeenkomsten en een-op-eencoaching leer je de kernwaarde van je product begrijpen en jezelf de juiste vragen stellen. Ook het ecosysteem waar je onderdeel van wordt is zeer waardevol. Dat is echt de kracht van InnovationQuarter.’

Pieter Beynen: “Met onze app helpen we jonge mensen ontdekken wat effect heeft op hun vermoeidheid en herstel na kanker.”

De toekomstplannen

‘We begonnen met een dataplatform voor zorgverleners. De scherpe vragen tijdens de HealthTech Accelerator van InnovationQuarter zorgden dat we de focus verschoven naar jonge mensen met kanker. Die bleken veel meer gebaat bij onze oplossing. We hebben nu een heel ander product dan waarmee we begonnen.’ Met gebruikersfeedback willen de ondernemers hun app de komende tijd nog persoonsgerichter maken, om zo nog meer mensen te helpen bij hun herstel.

Marieke Kodde

Marieke Kodde

Senior Business Developer
Nieuwsbrief