FESTO / Delft

Digitale intelligentie bepaalt de industrie van de toekomst

Gepubliceerd op / 20-03-2018

Festo ontwikkelt intelligente, interactieve bewegingstechnieken. Daarin is het bedrijf gegroeid van producent tot automatiseringsbedrijf met programmeerbare roboticaoplossingen.

Jan Koudijzer, manager Market & Technology Development bij Festo, ademt ‘Smart Industry’. Ofwel: hoe kunnen we met ICT de maakindustrie verbeteren? Volgens hem is samenwerking het sleutelwoord en vervult InnovationQuarter hierbij absoluut een spilfunctie in Zuid-Holland.

Wat maakt Festo innovatief?

“De oorsprong van Festo ligt in de productie van bewegingscomponenten en besturingstechniek. Tegenwoordig focussen we vooral op het toevoegen van digitale intelligentie waarmee je de beweging van robots stuurt, monitort en snel aanpast. Dat wordt de industrie van de toekomst. Dat laten we zien in onze Cyber-Physical Factory: deze proeftuin bevat de nieuwste ontwikkelingen door de hele waardeketen heen. Verder is het een modulair Smart Factory-systeem voor onderwijs- en onderzoeksdoeleinden, wordt de werking van intelligente fabrieken geïllustreerd en kunnen we er testen. Deze ontwikkeling past binnen het zogeheten Smart Industry-concept.”

“Het toevoegen van digitale intelligentie waarmee je de beweging van robots stuurt, monitort en snel aanpast. Dat wordt de industrie van de toekomst.”

– Jan Koudijzer, Manager Customer Solutions bij Festo Nederland

  • Festo

    Was Smart Industry eerst vooral voorbehouden aan processen binnen de ‘traditionele’ industrie, zoals lassen en spuiten, nu vindt ICT razendsnel zijn weg binnen andere sectoren.

  • Festo

    We hechten er veel waarde aan om betrokken te zijn bij het onderwijs in de directe omgeving van onze vestigingen. In Nederland werken we daarom intensief samen met partijen als TU Delft, TNO en InnovationQuarter.

Welke maatschappelijke bijdrage levert Festo?

“Was Smart Industry eerst vooral voorbehouden aan processen binnen de ‘traditionele’ industrie, zoals lassen en spuiten, nu vindt ICT razendsnel zijn weg binnen andere sectoren. Zo werken we met onze techniek mee aan de productie van zelfrijdende auto’s. Dat gaat zorgen voor extra veiligheid op de weg. Voor de voedselindustrie ontwikkelen we technieken waarmee we het gehele productieproces tot in detail in kaart kunnen brengen: een belangrijke stap voorwaarts in de voedselveiligheid.”

“Ook kennisuitwisseling is belangrijk binnen Festo. Wij hebben zelfs een apart bedrijfsonderdeel dat zich specifiek richt op educatie. Zo heeft Festo samen met RoboValley en InnovationQuarter afgelopen jaar een heel succesvolle Robotics Trip naar Zuidwest-Duitsland georganiseerd. Deelnemers uit het bedrijfsleven, het onderwijs en van kennisinstituten brachten daar een bezoek aan onder meer Festo, Balluff en Fraunhofer. Alles stond hierbij in het teken van snelle en flexibele automatisering binnen ‘Industry 4.0’, de Duitse versie van Smart Industry. We hechten er veel waarde aan om betrokken te zijn bij het onderwijs in de directe omgeving van onze vestigingen. In Nederland werken we daarom intensief samen met partijen als TU Delft, TNO en InnovationQuarter. Samen horen we ook tot de initiatiefnemers van het nieuwe fieldlab RoboHouse, dé plek voor het ontwikkelen, innoveren en testen van intelligente robotica.”

Hoe heeft InnovationQuarter bijgedragen aan de ontwikkeling van RoboHouse?

“Onder aanvoering van InnovationQuarter gaan we onze Cyber-Physical Factory toepassen in RoboHouse. Dit fieldlab opent dit voorjaar zijn deuren in Delft en is onderdeel van RoboValley. InnovationQuarter is echt een van de drijvende krachten achter RoboHouse. Zij zijn als geen ander in staat om partijen in de regio bij elkaar te brengen en cross-sectorale samenwerking aan te jagen. Wij juichen dat enorm toe: de markt is veeleisend, de ontwikkelingen gaan razendsnel en disruptieve technologieën maken dat je als bedrijf snel moet kunnen schakelen. Dat kan alleen als je vanuit een open mind kennis deelt en samenwerkt – soms ook met je concurrenten.”

“Samenwerking is het sleutelwoord voor de toekomst. Soms ook met je concurrenten.”

– Jan Koudijzer, Manager Customer Solutions bij Festo Nederland

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

“Voor mij persoonlijk is samenwerking hét sleutelwoord voor de toekomst. Ook tussen fabrikanten. RoboHouse faciliteert dat. Hier ontmoeten eindgebruiker en ontwikkelaars elkaar en ik verwacht dat daar hele mooie dingen uit ontstaan. Hoe meer partijen zich bij RoboHouse aansluiten, hoe meer kansen we creëren. Zo zie ik goede mogelijkheden voor de tuinbouw, een belangrijke sector in onze regio. En voor de Rotterdamse haven. Beiden zouden heel goed kunnen profiteren van intelligente robotica.”

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op.

Anton Duisterwinkel

Anton Duisterwinkel

Senior Business Developer Smart Industry & Programma Manager SMITZH
Nieuwsbrief