Airborne / Den Haag

Airborne staat bol van transitie en ambitie

Gepubliceerd op / 21-03-2018

Composiet heeft als materiaal veel voordelen: het is lichtgewicht, corrodeert niet en het heeft een hoge stijfheid. Nadeel: de productie is arbeidsintensief en complex. Dat kan anders, menen Marcus Kremers en Arno van Mourik van Airborne. Het Haagse bedrijf wil composiet breder toepasbaar maken door het productieproces te automatiseren. Daarmee wordt het maken van composietproducten vele malen goedkoper. Een ambitie die wel eens baanbrekend kan zijn!

Airborne heeft een verdienstelijke historie in het ontwerpen en produceren van composietoplossingen voor industriële toepassingen.

Marcus Kremers, Chief Technology Officer: “Composiet is bijzonder interessant voor sectoren waar gewicht een cruciale rol speelt, zoals aerospace, automotive, offshore, consumentenelektronica en sportartikelen. De huidige productieketen telt echter vele schakels en dat maakt composiet duur. Wij willen dat veranderen. Daarom investeren we nu in het automatiseren en digitaliseren van de productie van composietcomponenten. Zo kan composiet veel goedkoper worden geproduceerd, wat het mogelijk maakt om nieuwe markten te ontsluiten.”

“Financiering door InnovationQuarter werkt als een vliegwiel: het geeft ook andere investeerders vertrouwen.”

– Arno van Mourik, CEO bij Airborne

  • Airborne

    Het fieldlab SMITZH (Smart Manufacturing: Industriële Toepassing in Zuid-Holland) geeft ons een boost om meer samen te doen met bedrijven die net als wij een hotspot willen creëren voor digitale manufacturinginnovaties.

  • Airborne

    Ons bedrijf maakt momenteel een spannende transitie door van traditionele producent naar automatiseerder.

Van producent naar automatiseerder

“Ons bedrijf maakt momenteel een spannende transitie door van traditionele producent naar automatiseerder”, vertelt Arno van Mourik, CEO van Airborne. “Hierbij is de steun van onze grote stakeholders heel belangrijk. Zij moeten heil zien in de veranderende omstandigheden. InnovationQuarter is er daar een van: zij staan helemaal achter onze visie en voegen de daad bij het woord door in ons bedrijf te investeren. Financiering door InnovationQuarter werkt als een vliegwiel: het geeft ook andere investeerders vertrouwen. Zoals SABIC, een grote, kapitaalkrachtige investeerder die we afgelopen jaar hebben aangetrokken via een nieuwe financieringsronde.”

Productielijn als ‘print’ van de digitale realiteit

“SABIC heeft ook veel materiaal-, design- en proceskennis in huis”, vult Kremers aan. “Samen met hen en onze partner Siemens werken we aan simulatiemodellen, ofwel de ‘digital twin’. Ontwerp, testing en productie van composiet doen we hierbij via computermodellen. Dat resulteert in een digitale realiteit waarbij je de productielijn daadwerkelijk kunt zien. We kijken dan naar composiet als een logistiek probleem: welke stappen zijn er nodig en hoe zijn die te automatiseren? Daarna bouwen we de echte productielijn als ‘print’ van de digitale realiteit. Die kunnen we vervolgens digitaal instellen, bijsturen en aanpassen. Zo is het mogelijk om de turnaround time en de conversiekosten drastisch te verlagen.”

“We delen de ambitie met InnovationQuarter om Zuid-Holland uit te laten groeien tot dé regio waar je moet zijn voor composiet.”

– Marcus Kremers, Chief Technology Officer bij Airborne

Experimenteren in fieldlab binnen SMITZH

Samen met onder andere Siemens, KUKA en TU Delft test Airborne de innovaties in de Digital Factory for Composites, een van de eerste fieldlabs binnen het nationale Smart Industry-programma. Het is tevens een van in totaal acht fieldlabs in SMITZH (Smart Manufacturing: Industriële Toepassing in Zuid-Holland), dat mede door InnovationQuarter is opgericht. Zuid-Hollandse ondernemers kunnen hier terecht met vragen over automatisering en digitalisering. “Voor ons is dit fieldlab echt een uitkomst”, vertelt Kremers. “Hier kunnen we volop experimenteren. SMITZH geeft ons een boost om meer samen te doen met bedrijven die net als wij een hotspot willen creëren voor digitale manufacturinginnovaties.”

Kremers vervolgt: “InnovationQuarter brengt de juiste partijen bij elkaar in dit cluster en zorgt voor het programmamanagement en de nodige publiciteit. Naast financier is InnovationQuarter voor ons ook belangrijk binnen businessontwikkeling.” Van Mourik: ”We delen de ambitie om Zuid-Holland uit te laten groeien tot dé regio waar je moet zijn voor composiet. Kritische massa genereren in de regio is belangrijk om uit te groeien tot hub. Daar maakt InnovationQuarter zich mede sterk voor.”

Radicale veranderingen in aantocht

Van Mourik: “Als het digitaal produceren een succes wordt en de productiekosten dalen significant, dan zal composiet in meer sectoren omarmd worden. En dat biedt meer voordeel dan alleen kostenbesparingen. Neem bijvoorbeeld olie- en gaspijpleidingen. De helft van de lekkages in deze leidingen is het gevolg van corrosie. Composiet corrodeert niet en voorkomt daarmee deze lekkages én alle schadelijke gevolgen voor het milieu. Of denk aan vliegtuigen van composiet: ze vergen minder onderhoud en zijn lichter, wat het kerosineverbruik verlaagt. Ook dat is goed nieuws voor het milieu. Digitaal produceren betekent een radicale verandering voor de huidige productieprocessen en de bijbehorende kwalificaties. Onze uitdaging is nu om te bewijzen dat we digitaal in control zijn van het proces en via de verschillende samenwerkingsverbanden het manufacturingplatform kunnen leveren.”

“Composiet corrodeert niet en voorkomt daarmee lekkages bij olie- en gaspijpleidingen én alle schadelijke gevolgen voor het milieu.”

– Arno van Mourik, CEO bij Airborne

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op!

Jacqueline Schardijn /

Jacqueline Schardijn /

Senior Business Developer Smart Industry
Nieuwsbrief