HANDELSREIS / Israël

3 aanbevelingen uit Israël voor het Nederlandse financieringslandschap

Gepubliceerd op / 27-07-2018

Contact / Johan Stins

Benieuwd hoe ons investeringsklimaat gaat veranderen? Neem dan een kijkje in Israël. Voor veel van de stimuleringsmaatregelen die we nu in Nederland hebben, is Israël de inspiratiebron. Het land telt een veel hoger aantal startups per inwoner en die startups halen ook vaker venture capital op dan hier. Hoog tijd dus voor InnovationQuarter om inspiratiebron Israël te bezoeken. Johan Stins en Francis Quint gingen in juni op handelsmissie. En namen drie aanbevelingen mee voor het Nederlandse financieringslandschap.

“We lijken erg op elkaar, Nederland en Israel. Allebei zijn we klein, met een beperkte markt, en onze ondernemers zijn gericht op snel internationaliseren,” zegt Johan Stins, senior investeringsmanager bij InnovationQuarter. “Qua kennis en kunde zitten we ongeveer op hetzelfde niveau, alleen kan Israël zijn innovaties vaak beter commercialiseren. En het is ook beter in het aantrekken van buitenlandse investeerders. Die krijgen veel waar voor hun geld. Er worden cutting edge technologieën ontwikkeld en er vestigen zich veel buitenlandse bedrijven. Succes trekt succes aan.”

Francis Quint, hoofd Capital bij InnovationQuarter, had het doel van de handelsmissie helder voor ogen: een scherp overzicht krijgen van het Israëlische financieringslandschap om vervolgens de best practices in de Nederlandse overheidsfinanciering toe te passen. Zij en Johan namen drie lessen mee naar Nederland.

Het Israëlische investeerdersnetwerk was lange tijd een gesloten gemeenschap. Crowdfunding-platform iAngels, dat geheel gerund wordt door vrouwen, heeft de deals nu toegankelijk gemaakt voor investeerders van over de hele wereld. Als investeerder kun je je eigen deals kiezen – de website biedt namelijk een overzicht van de aangesloten startups inclusief de uitgevoerde due diligence. Je kunt ook deelnemen aan de deals van iAngels – het platform opereert inmiddels ook als een Venture Capitalist met eigen investeringsmanagers en analisten.

“Wij bieden co-investeerders nu al toegang tot interessante deals, maar via zo’n database zijn de deals die in Zuid-Holland gesloten worden echt breed toegankelijk,” zegt Francis. “Regionale ontwikkelingsmaatschappijen zoals wij zouden die rol van portfoliobeheerder ook goed kunnen vervullen. Ons vooronderzoek en brede regionale netwerk kunnen we voor andere investeerders ontsluiten. Met als resultaat uiteindelijk een krachtiger en transparanter financieringsklimaat.”
Start-up Nation Central heeft bovendien een database ontwikkeld voor heel Israël, met alle startups en investeerders in een groot aantal sectoren. “In Nederland heeft StartupDelta het initiatief genomen tot zo’n database,” zegt Johan Stins. “Maar daar zit dan toch weer een verdienmodel achter. In Israël is het gratis.”

Een van de belangrijkste nieuwe trends in Israël is het crowdfunden van innovaties. “In Nederland wordt er ook gecrowdfund, maar in Israël zie je dat zulke partijen, zoals OurCrowd en iAngels, ook echt onder dezelfde voorwaarden deelnemen aan een investering als Venture Capital- en Private Equity-partijen. Ze hebben eigen analisten en investeringsmanagers. Het voordeel van crowdfunden is dat elke crowd zijn eigen kennis en kunde meebrengt naar de deal. Als een soort pop-upnetwerken van expertise en internationale ervaring.”

Een ander egoed voorbeeld is de Israëlische accelerator The Bridge. Gesponsord door grote multinationals als CocaCola en Mercedes geeft The Bridge startups en scale-ups toegang tot de grootste wereldmarkten. In een programma van zeven maanden krijgen startende ondernemers commerciële begeleiding bij het lanceren van hun innovatie. Een selectie van ondernemers wordt de hele wereld overgevlogen om de verschillende markten te leren kennen en een wereldwijd netwerk op te bouwen.
“De internationale mindset van Israëlische ondernemers is opvallend. Bijna allemaal hebben ze een paar jaar in het buitenland gewerkt. Dan bouw je enorm aan je netwerk en doe je tegelijkertijd nuttige interculturele kennis op,” zegt Johan Stins. “Eigenlijk zouden Nederlandse ondernemers ook verplicht een paar jaar in het buitenland moeten werken. Dan zou de Nederlandse toegang tot buitenlandse markten enorm toenemen.”

Onbegrijpelijk investeerdersjargon? Dit betekent het: Private Equity – Waar VC in een vroege fase van een bedrijf investeert, investeren PE-partijen vooral in bedrijven die hun sporen al verdiend hebben en al winstgevend zijn. Venture Capital (ook wel ‘vroege-fasefinanciering’) – Geld dat gebruikt wordt om ondernemingen met een hoog risicoprofiel te financieren. Due diligence – het vooronderzoek dat een investeerder uitvoert om te verifiëren of door het bedrijf verstrekte informatie aan de investeerders in overeenstemming is met de werkelijkheid.

Meer geld = meer innovatie

Een bloeiend ecosysteem laat zich vaak terugvoeren op een simpele vergelijking: meer geld = meer innovatie. “Je zag het gebeuren bij de startupexplosie in 2000,” zegt Johan. “Er werden heel veel investeringen gedaan in internetbedrijven. Al die bedrijven van toen zijn weliswaar samen met hun investeringen verloren gegaan, maar het klimaat is wel degelijk veranderd dankzij die injecties. De grootste bedrijven van vandaag zijn internetbedrijven. Alleen komen die resultaten niet altijd terug bij de allereerste investeerders. Daarom is het zo belangrijk om gezamenlijk te investeren, vanuit publieke en private partijen. Zo deel je de risico’s en zijn de vruchten des te zoeter.”

In Israël werpen die publiek-private investeringen hun vruchten af. “Voor vroege-fasefinanciering kun je in Israël terecht bij één loket. Er zijn allerlei fondsen gecreëerd vanuit de overheid en die matchen vervolgens de bedragen van private investeerders. Daardoor kunnen er veel cutting edge-technieken ontwikkeld worden, telt Israël veel goed opgeleide mensen en is het klimaat er hypercompetitief.”

De reis naar Israël was voor Francis en Johan meer dan het ontmoeten van andere investeerders. In plaats van het uitwisselen van visitekaartjes werden er ideeën en inspiratie uitgewisseld. “Eigenlijk precies zoals we het bij InnovationQuarter ook graag aanpakken: kennis delen, je deuren openstellen en altijd met andere partijen en regiobreed investeren. Israel bewijst dat die aanpak werkt. Dat een klein land door samenwerken zo groot kan worden.”

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Nieuwsbrief