Terug naar overzicht

IQblog / COL met Michel Smit van Energy Floors

Vertel eens wat over jullie bedrijf

Ons bedrijf heet Energy Floors en is gevestigd in Rotterdam op de RDM Campus midden in de haven. Wij ontwikkelen, verkopen en installeren energieopwekkende vloeren voor tijdelijke en vaste installaties. Ons doel is om zoveel mogelijk mensen actief en op een inspirerende manier te betrekken bij het opwekken van duurzame energie. Zo hebben we een dansvloer die de dance moves van het publiek omzet in elektriciteit en speel- en loopvloeren met geïntegreerde zonnepalen en led-verlichting voor in de buitenruimte.

En wie ben jij?

Ik ben Michel Smit, medeoprichter en CEO.

Wat was de eerst merkbare impact van Covid19?

Eind februari merkten we voor het eerst problemen bij onze toeleveranciers van elektronische onderdelen. Die hadden te kampen met leveringen uit China waarvoor geen datum kon worden genoemd. In begin maart ontvingen we de eerste afzeggingen voor evenementen die gepland stonden voor later diezelfde maand. Vrij snel daarna werden ook de aanvragen voor april, mei en juni gecanceld of verplaatst naar later in het jaar. Vanaf dat moment zijn er eigenlijk geen nieuwe orders meer getekend en is het wachten op het moment dat klanten weer beslissingen durven nemen.

Waarom heb je gekozen voor COL?

Wij maken gebruik van diverse regelingen van de overheid waaronder de NOW en uitstel van belastingen, waardoor we onze organisatie grotendeels in tact hebben kunnen houden. Weliswaar op een niveau met minimale kosten. Daarnaast hebben onze aandeelhouders een extra bijdrage gegeven, zodat we voor de komende maanden de vaste kosten kunnen blijven voldoen. Echter voor het realiseren van werkkapitaal en ruimte voor investeringen konden we niet bij hen of bij de bank terecht. De COL was hiervoor het aangewezen instrument en we zijn dan ook heel dankbaar dat de overheid en de ROMs dit zo snel en adequaat hebben opgetuigd.

Waar wordt de toegekende lening in eerste instantie voor gebruikt?

Wij gebruiken de COL voor het dekken van de resterende kosten van de organisatie en de activiteiten die betrekking hebben op de vaste installaties. Hieronder vallen o.a. marketing en sales kosten, inkoop van materialen, inhuur van derden en noodzakelijke investeringen in development.

Heb je nog tips voor andere ondernemers?

Wees eerlijk en transparant over je situatie naar je personeel en de partijen waar je mee samenwerkt en durf om hulp te vragen. Er is volop begrip en bereidwilligheid om samen uit deze crisis te komen. Daarnaast is het een goed moment om je te bezinnen over hoe je de dingen doet en of dat ook werkelijk noodzakelijk is. Misschien kan het wel efficiënter en duurzamer.