Terug naar overzicht

IQblog / COL met Sander den Hoedt, CEO van DELMIC

Header Delmic BV

Vertel eens over jullie bedrijf

DELMIC is gevestigd in Delft en maakt geïntegreerde licht- en elektronenmicroscopieoplossingen voor onderzoek. De producten worden gebruikt voor materiaalonderzoek, vooral op het gebied van III-V materialen; LEDs, zonnepanelen en biologisch onderzoek, vooral op het gebied van kanker, neurologie en diabetes.

En wie ben jij?

Ik ben Sander den Hoedt, CEO van DELMIC

Wat was de eerst merkbare impact van COVID-19?

Wij merkten de impact van COVID-19 vrij vroeg omdat we ook vrij veel zaken doen in China. Daar ging eind vorig jaar en begin dit jaar echt alles op slot, waardoor we merkten dat beloofde deals niet meer doorgingen en onze leveringen aan klanten niet meer mogelijk waren. Kort daarop merkten we ook de problemen in Italië waar we dit jaar een aantal deals en leveringen hadden lopen. Vanaf halverwege maart was het onmogelijk om nog systemen uit te leveren en werden vrijwel alle orders ook uitgesteld.

Waarom hebben jullie gekozen voor COL?

De COL regeling maakt het mogelijk om de (hopelijk) korte periode dat echt alles op slot is te overleven. Zonder leveringen heeft het bedrijf bijna geen cashflow, dus we zochten een oplossing om dit te overbruggen. Omdat de COL specifiek gericht is op het soort bedrijf dat DELMIC is (high-tech scale-up) was dit een ideaal instrument. Tot op zekere hoogte biedt de NOW ook oplossingen voor de salarissen. Nadeel van de NOW is echter dat de maatstaf de daling in de omzet ten opzichte van vorig jaar is. Omdat wij aan het groeien zijn dekt de NOW dus niet de volledige terugval tussen prognose – waarop het personeelsbestand is ingericht – en de realiteit met COVID-19. De COL was dus een betere oplossing voor ons.

Waar wordt de toegekende lening in eerste instantie voor gebruikt?

Voor nu wordt de lening vooral gebruikt om het bedrijf draaiende houden terwijl wij niet uit kunnen leveren. Draaiende houden betekent dus: doorbetalen van salarissen en leveranciers, en dekken van vaste lasten zoals huur.

Heb je nog tips voor andere ondernemers?

Blijf focussen op cashflow. Zeker in de business van dure instrumentatie kunnen één of twee uitgestelde leveringen een dramatische impact hebben; hou dit goed in de gaten.