Terug naar overzicht

IQblog COL / met Josefien Groot van Qlayers

Vertel eens wat over jullie bedrijf

Wij zijn Qlayers en gevestigd in Delft. Wij ontwikkelen technologie waarmee we het huidige handmatige coatingproces automatiseren. Hiermee creëren wij een veiliger, sneller, zeer gecontroleerd proces met haast geen verfafval. Dit terwijl er in het huidige handmatige proces soms tot 50% meer verf wordt gebruikt dan nodig.

Door middel van de hoge controle van ons proces kunnen wij tevens oppervlaktes multifunctioneel maken. Wij kunnen bijvoorbeeld haaienhuid-structuren printen. Een haai zwemt sneller vanwege een microstructuur op z’n huid. Wanneer je dat soort structuren aanbrengt op vliegtuigen, schepen en wind turbine bladen kun je significant veel weerstand besparen wat leidt tot energie en CO2 emissie besparingen, of een hogere energieproductie bij een wind turbine.

En wie ben jij?

Josefien Groot, ik ben CEO van het bedrijf.

Wat was de eerst merkbare impact van Covid19?

Wij kregen te maken met uitgestelde inkomsten. Daarnaast liep de productontwikkeling uit, vanwege onderdelen die moesten komen uit Italië en andere Europese landen en omdat we natuurlijk zoveel mogelijk moesten thuiswerken. Wij ontwikkelen een high-tech hardware product en dan is het lastig samenwerken als iedereen vanuit huis werkt en we juist praktisch bezig moeten zijn met het product in ons lab. Het werken in shifts was ook lastig, want wij zijn gevestigd bij de TU Delft en alle gebouwen van de TU Delft gingen om 18.00 uur dicht.

Waarom heb je gekozen voor COL?

De COL past perfect bij het soort bedrijf wat wij zijn. Een innovatieve startup met hoge kosten ten opzichte van de inkomsten, die nog niet bank gefinancierd is.

Waar wordt de toegekende lening in eerste instantie voor gebruikt?

We zetten de COL in voor de verdere productontwikkeling. Door de crisis zijn alle mijlpalen uitgelopen. De COL biedt ons de kans om alles de aankomende maanden weer te kunnen inhalen.

Heb je nog tips voor andere ondernemers?

Houd vol! Haast elke onderneming heeft het lastig deze tijd. Houd je oren en ogen open en zoek naar de juiste instrumenten die precies bij jouw bedrijf passen om je door deze tijd heen te helpen. Na het maken van een weloverwogen keuze, ga vol voor Plan A in plaats van je energie te verdelen over ook nog Plan B, C en D.

Nieuwsbrief