IQblog COL / met John Brahim van Maistering
Vertel eens wat over jullie bedrijf
Maistering is gevestigd in Amsterdam, Bangalore en Rotterdam. Ons hoofdkantoor is in Rotterdam, waar we gevestigd zijn aan het Hofplein, bij Spaces, in het voormalige hoofdkantoor van Shell. Symbolisch treffend, omdat wij een start-up zijn met ambities om ons platform, Master Collections, wereldwijd te lanceren.
Maistering richt zich op “augmenting Masters”, het ondersteunen van Masters, mensen die bedrijven, business, initiatieven orkestreren. Om dat te kunnen werken we met een uniek construct: de Journey. Dat is onze speciale term voor elke activiteit, elk initiatief, waar een master met haar team een doel nastreeft en van alles bedenkt en doet, om daar te komen. Wij spreken over Journeys from intent to impact.
Ons platform, Master Collections, huist een samenhangende verzameling diensten, waarmee Journeys bedacht en uitgevoerd kunnen worden. Diensten die met met behulp van praktische kennis en AI mogelijk maken om te percipieren, te visualiseren, te plotten, te mobiliseren, op te volgen, kortom alles te doen om van idee tot uitvoering te komen. Een Journey kan over wat dan ook gaan, wat willekeurige voorbeelden:
- Het opzetten van een flagship store in de Bijenkorf;
- Een goed, maar wat ouderwets bedrijf dat aantrekkelijker wil worden voor millennials;
- Het ontwikkelen en lanceren van een nieuw product;
- Je logistiek veranderen om “same-day-delivery” mogelijk te maken.
En wie ben jij?
Ik ben John Brahim, een econoom van boven de 60, een Nederlander met een Surinaamse achtergrond, vader van vier dochters, met een kosmopolitische achtergrond, omdat ik in meer dan een handvol landen heb gewerkt en gewoond. Ik heb in de internationale raad van bestuur van consulting-technologie gigant Capgemini gezeten en daar de big data en AI activiteiten wereldwijd heb geleid, totdat ik bijna twee jaar geleden besloot om Maistering op te zetten en met een geheel nieuw product de wereld in te trekken. Dat moest dan wel eerst ontwikkeld worden met een team van jonge software en AI engineers en consultants. Het product is nu klaar na twee jaar ontwikkelen en de verkoop kan beginnen. Ik ben de oprichter en CEO, maar vooral ook de architect van het platform.
Wat was de eerst merkbare impact van Covid19?
Wij hadden voor dit jaar 7 management conferenties geboekt waarbij we ons platform zouden presenteren aan managers middels “speed-dates” en hadden in februari net een succesvolle Smart Retail conferentie in Oslo achter de rug, toen het land op slot ging en de verkoop volledig stil viel. Het werd ons duidelijk dat de eerste verkopen en de daaraan verbonden inkomsten dit jaar veel later op gang zouden komen dan we hadden verwacht en daarmee ontstond de noodzaak om onze activiteiten extern te financieren, tot dan toe hadden we alles ontwikkeld met eigen geld.
Waarom heb je gekozen voor COL?
We kozen voor COL omdat de NOW regeling voor ons wel hielp, maar slechts heel beperkt, en wij leken volledig aan het COL-profiel te voldoen: innovatief met een veelbelovend product, maar op een essentieel moment door de pandemie bedreigt. Vandaar dat wij in staat waren op de dag dat het loket openging, onze vraag om hulp te formuleren en de benodigde informatie te verstrekken. Vandaar ging het snel: in enkele weken tijd vond er een intensieve dialoog plaats, waarbij wij het geluk hadden door Harald Swinkels te worden ondervraagd, uitgedaagd en begeleid. Duidelijke vragen, diepgaand en relevant, een hele speciale ervaring vanwege de ongelofelijk snelle en adequate respons die we steeds van InnovationQuarter kregen. Natuurlijk zijn we vooral gelukkig met de uitkomst, maar het moet gezegd worden: het proces er naar toe was indrukwekkend.
Waar wordt de toegekende lening in eerste instantie voor gebruikt?
De lening is wat jullie een big ticket noemen en het wordt gebruikt als werkkapitaal in de overgang van productontwikkeling naar go-to-market. We hebben een product dat de wereld vanuit Nederland kan veroveren, waarin miljoenen zijn geïnvesteerd, en precies op een kwetsbaar moment torpedeerde Corona ons en leek het werk van 50 mensen gedurende anderhalve jaar in enkele maanden te verdampen. COL was levensreddend voor ons.
Heeft u nog tips voor andere ondernemers?
We hopen dat andere ondernemers met een winnende case ook de weg naar COL en InnovationQuarter weten te vinden. Jonge ondernemers, oude ondernemers, vastberadenheid en creativiteit drijven ons, maar hulp van de gemeenschap op zo’n uitzonderlijk moment is welkom en – bovenop het terugbetalen van lening en rente, moet dat ons motiveren om op meerdere manieren weer terug te geven aan de gemeenschap.