Investor Relations Netwerk Zuid-Holland van start
Investor Relations Netwerk
Het belangrijkste doel van het Investor Relations (IR) Netwerk is om alle gemeenten en stakeholders uit Zuid-Holland nauwer te betrekken bij het uitvoeren van het accountmanagement voor buitenlandse bedrijven in de regio. Hiervoor hebben we elkaar nodig, wat ermee begint alle relevante partijen binnen dit netwerk beter te leren kennen.
Regional sterk(er)
De drie regionale acquisitiepartners Rotterdam Partners, WestHolland Foreign Investment Agency (WFIA) en InnovationQuarter voeren het IR-programma al enkele jaren uit in opdracht van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), een agentschap van het ministerie van Economisch Zaken, met 27 kantoren wereldwijd, waar contacten met de internationale hoofdkantoren van de buitenlandse investeerders worden onderhouden. Het programma wordt in de regio Zuid-Holland door de MRDH en de Provincie Zuid-Holland ondersteund. Om de 2.500 vestigingen van buitenlandse bedrijven in deze provincie echt goed van dienst te kunnen zijn, zijn nu ook de accountmanagers en beleidsmedewerkers van de gemeenten aangehaakt bij de uitrol van het IR-programma.
Activiteiten
Het doel is behoud en uitbreiding van activiteiten van buitenlandse bedrijven die al een vestiging in de regio hebben. Door het aanknopen van contacten, dit structureel te onderhouden en het actief verankeren van deze bedrijven in lokale en regionale netwerken zorgt het IR Netwerk ervoor dat er altijd direct toegang is tot de ondernemingen en dat men beschikt over actuele bedrijfsinformatie.
Op deze manier kunnen de partners het bedrijf tijdig ondersteunen bij uitbreiding, verhuizing, maar ook behoud van activiteiten. Tevens verzamelt het netwerk signalen over het internationale vestigingsklimaat binnen de regio, opdat maatregelen genomen kunnen worden om dit te verbeteren. Deze signalen worden jaarlijks gepresenteerd in de vorm van een vestigingsplaatsmonitor.
Reshoring
Na introducties van Lucas Vokurka en Chris van Voorden over de inspanningen op het gebied van economisch vestigingsklimaat, vertelde Niels Krol over de achtergrond van het IR-programma en de relevantie van het IR Netwerk. Vervolgens was het de beurt aan Carmen de Jonge van The Reshoring Connection, die uitlegde wat reshoring is en hoe de ReshoringTool functioneert. Deze tool is aangeschaft door de MRDH en Drechtsteden en heeft niet alleen tot doel Nederlandse bedrijven te adviseren over het al dan niet terughalen van productieactiviteiten naar Nederland, maar kan ook dienen om gevestigde buitenlandse bedrijven met een gedegen onderbouwing te laten zien dat het wellicht interessant is om productie naar Nederland te verplaatsen.
Tot slot gaf Isa Cueto van het bedrijf Ferro-Fix een geweldige testimonial over hun ervaring met reshoring (in hun geval uit Polen), en hoe zij nu een groot aantal mensen succesvol in dienst hebben die normaal gesproken een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. De afgelopen jaren hebben zij nauw samengewerkt met de gemeente Rotterdam en het Rijk, wat zich op dit moment uitbetaalt. Ferro-Fix produceert hoogwaardige metaalproducten en heeft zeer tevreden klanten.