Terug naar overzicht

Investering voor 3D-technologie van Manometric voor perfect passende braces

De Delftse startup Manometric heeft een veel snellere en nauwkeurigere manier ontwikkeld voor het aanmeten van hand- en polsbraces. De 3D-handscanner van Manometric maakt in een fractie van een seconde een zeer nauwkeurige handscan. Met behulp van hun software wordt vervolgens op basis van die scan en aanpassingen van de orthopedisch technoloog een gepersonaliseerde brace 3D geprint. Manometric ontvangt een investering van het Zuid-Hollandse vroege-fasefonds UNIIQ en Rabobank om de techniek verder te automatiseren. De investering werd bekendgemaakt door de Delftse wethouder Vollebregt in het Reinier de Graaf Gasthuis.

3D-scannen én printen van de perfecte hand-/polsbrace

Elk jaar worden er in Nederland meer dan 250.000 hand- en polsbraces aangemeten, een belangrijk deel is voor patiënten met chronische aandoeningen zoals reuma en artrose. Huidige braces zijn beperkt in functionaliteit en worden vaak als oncomfortabel en lelijk ervaren. Daardoor belandt een groot deel van de braces in de kast.

3D-scanners worden al gebruikt in de orthopedie, maar huidige scanners vergen veel oefening. De patiënt moet zijn/haar hand heel stil kunnen houden – en dat is vaak lastig voor mensen met een handaandoening. Zelfs als de scan gelukt is, kost het nog vele uren om op basis daarvan een goede brace te ontwerpen. Manometric biedt als eerste een toegankelijke en snelle totaaloplossing waarbij er een nauwkeurig aansluitende brace kan worden geprint. Tegenwoordig kost het maken van een brace nog ruim vier uur arbeid, met de nieuwe productlijn van Manometric wordt dit teruggebracht tot een kwartier. Bovendien kun je je eigen kleur kiezen. Samen met medische professionals heeft Manometric de workflow van de toekomst ontwikkeld.

Samenwerking met Reinier de Graaf Gasthuis

Manometric werkt nauw samen met het Reinier de Graaf Gasthuis, waar hard gewerkt wordt aan een pilot om patiënten uit het Westland en regio Delft te helpen. Gerald Kraan, orthopeed en traumachirurg Reinier de Graaf is erg tevreden over de samenwerking en het product: “Een aantal van onze artrose patiënten heeft de brace van Manometric geprobeerd. Uit deze proef bleek dat alle patiënten de 3D-geprinte brace beter vinden zitten dan de traditionele versie. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee en daarom willen we Manometric graag met een klinische studie verder helpen om de 3D-scan en de brace nog beter te maken”.

Robin Jones, co-founder van Manometric:

Met deze financiering kunnen we onze workflow verregaand automatiseren en daarmee de digitale standaard voor braces realiseren. We zijn erg blij met de nauwe samenwerking met het Reinier de Graaf Gasthuis zodat we de werking van onze braces klinisch kunnen valideren en direct al een impact kunnen maken in het dagelijks leven van patiënten.

De investering is mogelijk gemaakt door Rabobank Westland, Rabobank Zuid-Holland Midden en proof-of-concept fonds UNIIQ. Liduina Hammer, fondsmanager UNIIQ: “Het is duidelijk dat de inzet van 3D-scan- en printtechnieken een stap voorwaarts is in de manier waarop we braces aanmeten en vervaardigen. We zijn dan ook erg blij dat we met de UNIIQ financiering Manometric kunnen ondersteunen bij het verder automatiseren van haar workflow.” Fabian Groeneveld, Startup Banker bij Rabobank: “De nieuw ontwikkelde Achtergestelde Innovatie Lening past goed bij deze fase van de onderneming. Daarnaast is het natuurlijk prachtig dat we vanuit ons coöperatief dividend ook een donatie kunnen doen.”

Manometric werd in 2017 opgericht door Robin Jones en Pieter Smakman die beiden zijn opgeleid in Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Manometric is verbonden aan startup-incubator YES!Delft waar ze met programmeurs, orthopedisch technologen en ingenieurs werken aan de toekomst van de orthopedie.

Nieuwsbrief