Terug naar overzicht

Invest in Holland op primeur GFIA in Europa

Op 9 en 10 mei presenteerde Invest in Holland, het acquisitienetwerk voor het aantrekken van buitenlandse bedrijven, zich op de eerste Europese editie van het Global Forum for Innovation in Agriculture (GFIA) in Utrecht. Deze internationale agribeurs kwam na vier jaar Abu Dhabi voor het eerst naar Nederland.

Invest in Holland op primeur GFIA in Europa-980x450

Netwerkgelegenheid

De focus van de beurs was landbouw breed en omvatte onder andere klimaat, biotechnologie, ICT, big data, machines, tuinbouw, energie en watermanagement.

Er was veel aanloop bij het Invest in Holland paviljoen, waar ook InnovationQuarter in participeerde. Dit bood een goede mogelijkheid om contacten met internationale bedrijven in tuinbouw en agrifood aan te knopen en te verstevigen. Voor het leggen van nieuwe contacten werd een matchingprogramma georganiseerd door Enterprise Europe Network.

Workshops over Nederlandse innovaties

De samenwerkende partners van Invest in Holland hebben innovatieve Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen uitgenodigd om de kracht van Nederland in agrifood en tuinbouw te illustreren tijdens de Invest in Holland workshops.  Experts uit het bedrijfsleven en de overheid spraken tijdens de workshop ‘Dutch innovations in the dairy sector’ onder andere over innovaties waarmee melk op de boerderij geconcentreerd kan worden, om te voorkomen dat water onnodig getransporteerd hoeft te worden. Vanuit de provincie Zuid Holland presenteerde Beladon de Floating Farm, een boerderij die wordt gerealiseerd in Rotterdam en die verse melk produceert en behandelt in de nabijheid van consumenten, in het centrum van de stad. Hiermee wordt transport en logistiek gereduceerd. The Floating Farm is een transparante boerderij op het water waar de bezoeker het gehele proces van melkbehandeling, dierenwelzijn en high-tech robotics kan ervaren.

Tijdens de workshop ‘Innovations with impact, the Dutch approach’ toonde Wageningen Campus hoe het Campus Ecosysteem ontwikkeld is, waar onderzoekers en ondernemers kunnen samenwerken, toegang hebben tot state of the art onderzoeksinfrastructuur en nieuwe ideeën succesvol kunnen ontwikkelen. Ten slotte gaf Invest in Holland uitleg over hoe de organisatie van dienst kan zijn voor internationale bedrijven om te profiteren van dit Nederlandse agri-food ecosysteem.