Terug naar overzicht

Interreg-project Codex4SME’s

Het juiste medicijn voor de juiste patiënt, lagere kosten voor de gezondheidszorg en efficiënter inzetten van innovatiemiddelen voor de farmaceutische industrie. Dat zijn de uitgangspunten van het project 'Companion Diagnostics expedited for SME’s', dat door 10 partijen uit 7 landen wordt ingediend bij het Interreg-programma.

Interreg-project Codex4SMEs-848x386

De Nederlandse partners in het project Codex4SME’s zijn het Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR),  de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en InnovationQuarter. Internationaal wordt samengewerkt met onder meer de BioRegio STERN (Duitsland), Medicen Paris Region (Frankrijk) en biobanken uit Oostenrijk en Luxemburg. Met Codex4SME’s geeft InnovationQuarter verder invulling aan de ambitie om ondernemers in Zuid-Holland in contact te brengen met andere Europese partners.

Doelstelling van het project is het opzetten van een transnationaal netwerk voor MKB-ondernemers op gebied van ‘Companion Diagnostics Development (CDx)’. Companion Diagnostics zijn klinische testen, gebaseerd op chemische, fysische of biologische parameters, die gekoppeld zijn aan een specifiek geneesmiddel of een specifieke therapie. De test voorspelt of een patiënt wel of geen kans maakt om gunstig te reageren op een bepaald geneesmiddel.

In iedere deelnemende regio worden netwerken van ondernemers op basis van specifieke vraagstukken gevormd. Zo hebben ondernemers in Zuid-Holland straks toegang tot specifieke netwerken in andere regio’s. Daarnaast voorziet het project in het realiseren van toegang tot grote farmaceutische bedrijven in onder meer de regio Parijs.  Een van de belangrijkste doelstelling van Codex4SME’s in het realiseren van toegang van MKB-ondernemers tot (wetenschappelijke) infrastructuren, waaronder biobanken.