Intelligent fietspad in Delft draagt bij aan duurzame mobiliteitsoplossingen
Hoe ziet de bereikbaarheid van steden van de toekomst eruit? Het meest intelligente fietspad van Nederland is een belangrijke schakel in deze zoektocht. Dankzij innovatieve ondergrondse sensortechniek die is geïntegreerd in het wegdek, kunnen onderzoekers precies monitoren hoe fietsers en voetgangers zich bewegen. Naast deze bewegingssensoren bevat het 25 meter lange fietspad ook andere sensoren. Daarmee meten wetenschappers de hoeveelheid neerslag, ijzel, de temperatuur en de kwaliteit van het wegdek.
Duurzame mobiliteitsoplossingen
Het project is als testcase opgezet door Do IoT Fieldlab, MICD, TU Delft Campus en Plastic Road. Zij onderzoeken duurzame, intelligente mobiliteitsoplossingen en de bereikbaarheid van steden van de toekomst. Hoe meer mensen, hoe meer verkeersstromen, hoe beter de bereikbaarheid van steden moet worden.
5G nuttig voor toekomst slimme fietspad
Tijdens een inspirerende kennissessie op 16 juni over het intelligente fietspad op de TU Delft Campus deelden wetenschappers en betrokkenen inzichten over data. Ze legden bovendien uit hoe 5G bijdraagt aan communicatie tussen sensorsystemen via een draadloos netwerk.
Do IoT programmamanager Lenneke de Voogd: “Dit project is niet alleen een testcase voor de werking van verschillende sensoren, maar het is ook een belangrijke testcase voor de digitale communicatietechnologie, voor het verzenden en verwerken van alle data. We verwachten dat 5G belangrijke voordelen zal bieden voor de werking van het intelligente fietspad, met name de mogelijkheid om een groot aantal sensoren aan te sluiten, met een zeer hoge betrouwbaarheid. Het onderzoek is relevant voor toekomstige beleidsontwikkeling, voor het opschalen van de intelligente mobiliteitsoplossingen naar bredere toepassing in de stad.”
Outdoor Mobiliteit Digital Twin
Alle data die door de sensoren en andere databronnen wordt gegenereerd, wordt toegankelijk gemaakt via de zogenaamde Outdoor Mobility Digital Twin – een 3D digitale kopie van de TU Delft Campus. Het systeem maakt realtime tracking van het openbaar vervoer op de TU Delft Campus mogelijk. Per minuut brengt het ook het aantal auto’s, fietsen en voetgangers in kaart, evenals hun snelheid en de richting waarin ze zich verplaatsen.
Ondersteund door kunstmatige intelligentie worden zowel kortetermijnprognoses als langetermijnprognoses van transportstromen op de campus beschikbaar gesteld. Inzicht in alle verplaatsingen op TU Delft Campus, een kleine stad op zich, is zeer relevant als het gaat om het ontwerpen van duurzame mobiliteitsoplossingen en de bereikbaarheid van de steden van de toekomst.
Voor meer informatie over het fietspad, de sensoren en de informatie die wordt geregistreerd, kunt u de privacyverklaring lezen op de website van het Mobiliteitsinnovatiecentrum Delft.
Subsidie en ondersteuning
Meer weten over deze interessante case en over de subsidieregeling rondom de 5G-faciliteit bij het Do IoT Fieldlab? Lees er alles over op de website van Do IoT. Voor bedrijven die 5G-innovaties in Zuid-Holland willen ontwikkelen en testen is hulp beschikbaar in de vorm van subsidie, matchmaking en expertise.
Heb je een goed 5G-idee of zoek je meer informatie?
Kijk hier of neem contact op met Jos Maccabiani (InnovationQuarter), Lenneke de Voogd (Do IoT Fieldlab) of Grisjo Koers (provincie Zuid-Holland).
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Neem gerust contact met ons op.