Terug naar overzicht

InnovationQuarter-portfoliobedrijf Quantib wordt volledig overgenomen door RadNet Inc

Medisch AI bedrijf Quantib wordt onderdeel van een Californisch beursgenoteerd bedrijf en de grootste leverancier van poliklinische radiologische beeldvorming in de Verenigde Staten. Dankzij de integratie van het Rotterdamse Quantib en het Amsterdamse Aidence kunnen de AI-radiologietoepassingen op het gebied van longknobbeltjes management, longkankerscreening, prostaatkanker en neurodegeneratie nu wereldwijd verder worden gedistribueerd, waardoor de impact op de gezondheid én uitkomsten van de patiënt groter wordt. De overeenkomst om de aandelen over te nemen is eind januari getekend.

Momenteel wordt bij ongeveer één op de acht mannen tijdens zijn leven de diagnose prostaatkanker gesteld, en volgens schattingen van de American Cancer Society zullen er in 2022 circa 270.000 nieuwe gevallen van prostaatkanker in de Verenigde Staten zijn. Door een accurate diagnose kan het behandeltraject worden geoptimaliseerd en de kans op overleven worden verhoogd. Quantib, dat in 2012 is opgericht als spin-off van het Erasmus MC, ontwikkelt software waarmee radiologen snel en accuraat diagnoses kunnen stellen op medische beelden, de MRI-scans van de prostaat. Met behulp van ‘deep learning’ algoritmes kan sneller worden beoordeeld of de gekozen behandeling aanslaat. De afgelopen jaren is Quantib razendsnel uitgegroeid tot een internationaal toonaangevende speler in de medische Artificial Intelligence (AI) en ontwikkelt software oplossingen voor diverse ziektebeelden waaronder prostaatkanker, neurodegeneratieve ziekten en borstkanker.

Quantib ontving in 2017 een kapitaalinjectie van € 4,5 miljoen van een investeerdersconsortium waaronder IQ/Capital, een fonds van InnovationQuarter en meerdere fondsen van Holland Capital. De scale-up zette de investering in voor een verdere doorontwikkeling van de software en heeft nu een aanzienlijk groter team en klanten in meer dan 20 landen wereldwijd, waaronder de Verenigde Staten. IQ/Capital is sindsdien een solide aandeelhouder geweest en heeft Quantib ook ondersteund bij de succesvolle aanvraag van een Corona Overbruggingslening.

Kees Recourt, investeringsmanager bij InnovationQuarter: ‘Wij zijn verheugd dat Quantib nu onderdeel wordt van RadNet Inc. Ruim vijf jaar geleden investeerden we vanuit het fonds IQ/Capital in de ontwikkeling van Quantib. Door de huidige integratie van Quantib en Aidence met RadNet kunnen de medische AI imaging producten grootschalig beschikbaar komen voor patiënten wereldwijd.’

Het management van Quantib reageert enthousiast op deze overname.

‘Door aan te sluiten bij RadNet kan Quantib meer voor patiënten betekenen’, zegt CEO Arthur Post Uiterweer: ‘We kunnen onze software nu nog accurater en efficiënter maken.’
RadNet heeft 350 eigen klinische centra voor beeldvorming, waar ongeveer 800 radiologen 9 miljoen beelden per jaar beoordelen. Quantib zal onderdeel worden van de AI-divisie van RadNet, die voor de 3 meest voorkomende vormen van kanker (borst, prostaat en long) AI-ondersteunde screening zal aanbieden.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Kees Recourt

Senior Investment Manager InnovationQuarter Capital