Terug naar overzicht

InnovationQuarter investeert in BioGeneration Ventures IV-fonds

BioGeneration Ventures (BGV), een toonaangevend early-stage venture capital fonds voor de Europese biofarmaceutische industrie, heeft zijn vierde fonds gesloten op € 105 miljoen. Het fonds, BGV IV, richt zich op jonge Europese bedrijven die innovatieve geneesmiddelen ontwikkelen.

Onder de investeerders in het BGV IV-fonds bevinden zich grote namen als Bristol Myers Squibb, Schroder Adveq en het Europees Investeringsfonds. Ook de Nederlandse regionale ontwikkelingsmaatschappijen InnovationQuarter, OostNL en BOM stapten in. Nieuwe investeerders in BGV IV zijn onder meer Industriens Pension en KfW Capital.

Met een beheerd vermogen van ruim € 220 miljoen is BGV een van de grootste Europese VC-fondsen voor vroege investeringen in jonge biotechbedrijven. Het team van BGV beschikt over jarenlange ervaring met investeringen, lifesciences, businessdevelopment en commercie. Bovendien heeft BGV ervaren biotech-ondernemers als venture-partners en adviseurs, waarvan de portfoliobedrijven op hun beurt profiteren.

BGV werkt samen met wetenschappers van grote Europese instellingen en ondernemingen. Het doel is om nieuwe bedrijven op te bouwen rondom afzonderlijke assets of technologieplatforms, en zo nieuwe, baanbrekende geneesmiddelen te ontwikkelen. Deze strategie wordt mede mogelijk gemaakt door een hecht partnerschap tussen BGV en Forbion. Hierdoor ontstaat een financieringsplatform voor bedrijven in zowel de beginfase als latere groeifasen.

De investeringsstrategie van het BGV IV-fonds zal hetzelfde succesvolle pad volgen als de andere fondsen van BGV. Deze fondsen hebben innovatieve geneesmiddelen voor patiënten voortgebracht en de investeerders aanzienlijke rendementen opgeleverd.

Eerdere BGV-fondsen hebben geleid tot portfoliosuccessen als Acerta Pharma, dat is overgenomen door AstraZeneca voor een bedrag dat kan oplopen tot $ 7 miljard en waarvan het hoofdproduct Calquence® nu in de VS is goedgekeurd en op de markt wordt gebracht.

Een ander voorbeeld is Staten Biotechnology, dat een exclusieve optieovereenkomst van € 430 miljoen heeft ondertekend met Novo Nordisk. Andere bedrijven in het huidige BGV-portfolio zijn onder meer NorthSea Therapeutics, Azafaros, Varmx en Confo Therapeutics.

Edward van Wezel, managing partner van BGV:

“De afgelopen jaren heeft BGV aangetoond dat investeren in jonge Europese bedrijven niet alleen wetenschappelijke innovaties oplevert waarvan patiënten over de hele wereld profiteren, maar ook financieel interessant is voor investeerders. We zijn blij dat enkele van onze bestaande investeerders zich achter dit fonds hebben geschaard. Daarnaast verwelkomen we onze nieuwe investeerders, Industriens Pension en KfW Capital. De early-stage science binnen het Europese ecosysteem is ongeëvenaard en we werken samen met koplopers in hun vakgebied. We geloven dat we echt een verschil kunnen maken door bedrijven te helpen om veelbelovende innovaties te vertalen naar baanbrekende nieuwe medicijnen.”

Frederik Fischer Hjerl, investeringsmanager bij Industriens Pension:

“Als nieuwe investeerder in het BGV-fonds waren we onder de indruk van het sterke trackrecord van het BGV-team en hun visie op vroege innovatie. Er is dringend behoefte aan nieuwe geneesmiddelen en dat kan grote innovatiestappen betekenen voor onderzoeksinstellingen in heel Europa. Om nieuwe ideeën aan te jagen, is het cruciaal om zo’n ervaren team te hebben als dat van BGV, dat herhaaldelijk in staat is gebleken om de potentiële supersterren van de toekomst te herkennen en te helpen groeien. We kijken ernaar uit om samen met BGV te werken aan de medicijnen van de toekomst.”

Liduina Hammer, Hoofd Investeren bij InnovationQuarter:

“Onze investering in 2016 in BGVIII heeft zijn vruchten afgeworpen voor de regio Zuid-Holland met investeringen in startups VarmX en Azafaros. Wij zijn daarom erg blij om weer aan te sluiten bij dit nieuwe BGV-fonds.”

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.