Terug naar overzicht

Innovation Industries haalt €500 miljoen op voor investeringen in deeptech

Het Nederlandse venture-capitalfonds Innovation Industries heeft €500 miljoen opgehaald voor zijn derde fonds, dat zich richt op het financieren en begeleiden van deeptech-bedrijven in de Benelux en Duitsland. Eerder dit jaar haalde Innovation Industries ook al €100 miljoen op voor een ander fonds, het Strategic Partners Fund, dat investeert in scale-ups uit de bestaande portefeuille. Dit zijn bedrijven die al een fase verder zijn dan startups en de stap maken naar het opschalen van hun dienst of product. In totaal staat de teller voor opgehaald kapitaal daarmee dit jaar op €600 miljoen.

Deeptechbedrijven ontwikkelen baanbrekende technologieën en brengen deze naar de markt. Dit soort ondernemingen heeft de potentie om innovatieve oplossingen te bieden voor mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering, veiligheid, vergrijzing, voedseltekort en energievoorziening. Vanwege de complexiteit en het geavanceerde karakter van de producten, hebben deeptechbedrijven hogere kapitaalvereisten en kunnen de ontwikkelingstijden langer zijn dan bij meer conventionele ondernemingen.

Beleggers in het fonds

Beleggers in het derde fonds zijn onder meer PME en PMT. Deze pensioenfondsen belegden ook al in de eerdere fondsen van Innovation Industries. In het nieuwste fonds doen ook de pensioenfondsen ABP, bpfBOUW, Pensioenfonds KPN en TNO Pensioenfonds mee. Daarnaast zijn in het fonds ook ABN AMRO, Athora Netherlands, Rabobank, Oost NL, Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, InnovationQuarter, Europees Investeringsfonds (EIF), Invest-NL, KfW Capital, en Wachstumsfonds toegetreden als investeerders.

“Investeren in deeptech is vanuit verschillende perspectieven zeer interessant. Desondanks ondervinden deeptech-bedrijven nog steeds aanzienlijke uitdagingen bij het aantrekken van kapitaal,” zegt Nard Sintenie, partner bij Innovation Industries. “Met het Innovation Industries Fund III, in combinatie met het Strategic Partners Fund, zetten we een belangrijke stap in het aanpakken van dit probleem voor Nederlandse deeptechbedrijven.”

Harm de Vries, partner bij Innovation Industries: “We zijn zeer verheugd dat naast de pensioenfondsen PME en PMT als beleggers van het eerste uur, nu ook andere pensioenfondsen deelnemen in ons fonds. We delen met deze pensioenfondsen een lange termijn visie, waarbij we goede financiële rendementen combineren met een bijdrage aan de toekomstbestendigheid van het Nederlandse deeptech-ecosysteem. Met op dit moment zo’n €900 miljoen aan kapitaal onder beheer fungeren we bovendien als een magneet voor baanbrekende technologieën in Europa.”

“Ons team opereert nu nog vanuit kantoren in Amsterdam en Eindhoven. Binnenkort voegen we daar ook een kantoor in München aan toe,” verklaart Chris Sonnenberg, partner en mede-oprichter van Innovation Industries. “Met een solide Europese aanwezigheid kunnen we de beste technologiebedrijven identificeren en daarmee de concurrentiepositie van Nederland versterken,” voegt hij toe.

Investeren in deeptech in Zuid-Holland

Late-stage deeptech is een opkomende sector in Nederland en het gebrek aan kapitaal vormt daarin een probleem. Zo bevindt zich in Europa bijvoorbeeld zo’n 25% van het totale aantal quantumbedrijven in de wereld, maar trokken ze slechts 3% van de private financiering aan in 2021. Dit is een groot contrast met de VS, die 80% van de wereldwijde private financiering voor quantum-startups hebben geïnvesteerd (EIB).

“Met dit nieuwe fonds van Innovation Industries zijn we instaat deze kloof te dichten en belangrijke vervolgfinanciering te bieden voor de deeptechbedrijven in Zuid-Holland. Om deze reden heeft InnovationQuarter besloten om eind 2023 een investering van € 2,5 miljoen te doen in Innovation Industries”, aldus Erik van der Zant, Hoofd Investeren bij InnovationQuarter.

“Door een investering en samenwerking met Innovation Industries kan InnovationQuarter helpen de stroom van innovaties en proposities te versnellen van hubs zoals ErasmusMC, TUDelft en YES!Delft op het gebied van quantum, fotonica, hernieuwbare energie, etc.”

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Alex Bos

Alex Bos

Investment Manager InnovationQuarter Capital