Terug naar overzicht

Ideecafé: onderwijs en bedrijfsleven zetten samen in op Smart Skills

Het ideecafé ‘Smart Skills’ werd gehouden tijdens de jaarlijkse Maritime Industry beurs in Gorinchem. De sessie werd verzorgd door Maritime Delta, een samenwerkingsverband van bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen in het gebied van Tweede Maasvlakte tot en met Gorinchem en Werkendam. Door het slim verbinden van initiatieven versterkt Maritime Delta het innovatievermogen. De uitvoering van het programma ligt bij InnovationQuarter en Netherlands Maritime Technology.

Ideecafé ‘Smart Skills’: samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is van groot belang

Tijdens het Ideecafé “Smart Skills!” werd vanuit het onderwijs en het bedrijfsleven besproken hoe technologische ontwikkelingen (Augmented reality, Big Data, IoT en Robotica) effect hebben op de scheepsbouw en scheepvaart.

Daniëlle Stok vertelde hoe het Scheepvaart en Transport College (STC Groep) leerlingen multi-inzetbare vaardigheden bijbrengt, zoals kritisch denken en communicerend vermogen, om ze voor te bereiden op de veranderende vraag in vaardigheden. Ook krijgen leerlingen inmiddels onderwijs met behulp van Augmented and Virtual Reality en Big Data.

Scheepswerf Slob maakt uitgebreid gebruik van innovatie op de werkvloer, vertelde Directeur Arjen Dekker. Zo worden robots gebruikt om snij- en laswerkzaamheden te automatiseren vanuit het TIMA project (Toegepaste Innovaties Maritieme Toepassingen). Binnen dit project wordt intensief samengewerkt met het onderwijs. Beide sprekers benadrukten de urgentie van samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven.

Naast het plenaire programma konden deelnemers workshops volgen. TWNKLS, een Nederlands bedrijf dat voorloopt op het gebied van Augmented Reality, verzorgde een workshop waarbij deelnemers een VR-bril konden dragen of een AR-onderwijstoepassing op een (speelgoed) Lamborghini konden zien. De Big Data-workshop werd georganiseerd door het bedrijf Landscape, dat gelieerd is aan Universiteit Leiden en uitgebreide ervaring heeft in advisering over Big Data aan de hand van een interactief kaartspel.

We kijken terug op een succesvolle bijeenkomst. Heb je vragen of ondersteuning nodig bij het verder uitbouwen van jouw innovatieve maritieme concept? Neem dan gerust contact met ons op.