Terug naar overzicht

Human Metabolome Technologies vestigt Europees kantoor in Leiden

Het Japanse Human Metabolome Technologies (HMT) heeft voor zijn Europese kantoor voor Leiden gekozen. De vestiging in het Leiden Bio Science Park opende op 1 juli de deuren. Het biotechnologiebedrijf ontwikkelt metabolomics-technologieën en -oplossingen op basis van capillaire elektroforese-massaspectrometrie (CE-MS) om innovaties op het gebied van geneesmiddelenontwikkeling, diagnostiek en voedselproductie te stimuleren. Tijdens de openingsceremonie namen de heren Ryuji Kanno (CEO) en Tsutomu Hoshiba (Managing Director) van HMT een speciale welkomstplaquette in ontvangst van burgemeester Henri Lenferink. De heer Hiroshi Inomata, ambassadeur van Japan, gaf een korte speech ter ere van de officiële opening.
Human Metabolome Technologies vestigt Europees kantoor in Leiden

Henri Lenferink (burgemeester van Leiden), Ryuji Kanno (HMT), Tsutomu Hoshiba (HMT), Hiroshi Inomata (ambassadeur van Japan)

Hotspot voor lifesciencebedrijven

Human Metabolome Technologies (HMT) heeft voor Leiden gekozen om drie verschillende redenen. Allereerst vanwege de strategische ligging van Nederland, waardoor HMT een logistiek voordeel behaalt bij het ontvangen van monsters van klanten in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Daarnaast biedt het Leiden Bio Science Park, met daarbinnen de Universiteit Leiden, het Leids Universitair Medisch Centrum en het dynamische cluster van farmaceutische en biotechbedrijven, een geweldige translationele onderzoeksomgeving waarin HMT zich optimaal kan ontplooien.

Ten slotte, maar ook belangrijk voor het bedrijf en zijn Japanse cultuur, is Leiden de plek waar Philipp Franz von Siebold zich vestigde na zijn vertrek uit Japan. Hij was de eerste Europese arts die westerse medicijnen introduceerde in Japan tijdens het Sakoku-tijdperk. Dit was een tijdperk van nationale isolatie, waardoor de Japanners grote bewondering hebben voor dr. Siebold en zijn werk.

Tsutomu Hoshiba: “InnovationQuarter en NFIA hebben ons uitstekend ondersteund bij het opzetten van ons Europese kantoor in het mooie en gastvrije Leiden. Hun snelle en nauwgezette begeleiding zorgde voor een soepele landing en nu zijn we klaar om aan de slag te gaan. Dankzij de tomeloze inzet van de medewerkers van InnovationQuarter is ons succes bijna gegarandeerd.”

Human Metabolome Technologies vestigt Europees kantoor in Leiden

Sandra de Wild (NFIA), Henri Lenferink (burgemeester van Leiden), Ryuji Kanno (HMT), Tsutomu Hoshiba (HMT), Hiroshi Inomata (ambassadeur van Japan), Lissa Culbertson Boxy (InnovationQuarter)

Metaboloomanalyse

Human Metabolome Technologies (HMT) werd in 2003 opgericht met behulp van een unieke technologie voor metaboloomanalyse. In 2013 vestigde het Japanse bedrijf zijn eerste buitenlandse kantoor in Boston, MA van waaruit het zijn activiteiten heeft uitgebreid naar circa 100 projecten in Noord-Amerika. HMT richt zich voornamelijk op het leveren van complete oplossingen voor metaboloomanalyse in geneesmiddelenontwikkeling, diagnostische technologie en voedselproductie, met behulp van een breed scala aan targets, waaronder monsters van menselijke en dierlijke oorsprong. HMT is nu klaar om op dit succes voort te bouwen met een nieuw kantoor in Nederland. De vestiging in Leiden is voor HMT de springplank voor uitbreiding van zijn diensten naar de hele Europese onderzoekswereld.

Vestiging in Leiden

InnovationQuarter, de Leiden Bio Science Park Foundation en de kantoren van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) in Boston, Japan en Den Haag hebben HMT geadviseerd en geholpen bij het opzetten van het kantoor in Leiden en de introductie van het bedrijf bij het Life Science & Health-businessnetwerk in de regio.

Burgemeester van Leiden Henri Lenferink: “We zijn verheugd dat HMT het Leiden Bio Science Park heeft gekozen als de locatie voor zijn Europese kantoor. Met zijn geavanceerde technologie voor metaboloomanalyse is HMT een waardevolle aanvulling op het Leidse lifescience-cluster. En we zijn er trots op nog een sterke link toe te kunnen voegen aan onze lange en warme relatie met Japan.”

“We zijn blij met de komst van HMT naar onze regio”, aldus Chris van Voorden, hoofd Foreign Investments bij InnovationQuarter.

Ons team blijft HMT ondersteunen bij het uitbreiden van zijn Europese activiteiten en kijkt ernaar uit hen te helpen bij het onderzoeken van mogelijkheden tot samenwerking met regionale partners en bedrijven.