Terug naar overzicht

Hightechfonds Forward.one overtreft verwachtingen en ontvangt 2e investering InnovationQuarter

De investering van InnovationQuarter in hightechfonds Forward.one (2019) werd een groot succes: met 11 investeringen in hardwareproposities en meer dan 1000 gescreende startups in 3 jaar tijd bewijst Forward.one met haar eerste fonds een belangrijke leemte in de markt op te vullen. InnovationQuarter ontving bovendien door de verkoop van Mayht (voor $100 mln.) al een groot deel van haar initiële investering terug. Ook heeft Forward.one een sterke regiobinding met Zuid-Holland: 44% van het geïnvesteerd vermogen van het eerste fonds van Forward.one is neergeslagen in deze regio. En dat is niet voor niks: Zuid-Holland telt de meeste hightechbedrijven van Nederland. Vanwege de boven verwachting goede resultaten van het eerste fonds investeert IQCapital nu ook in het tweede fonds van Forward.one. Het fonds heeft een totale omvang van € 140 mln. en richt zich op hetzelfde type investeringen als het eerste fonds: innovatieve startups in de hightechsector.

Veel venture-capitalfondsen investeren alleen in softwarestartups en -scale-ups. Ze vinden de schaalbaarheid van het businessmodel (vaak SaaS), het lage technologische risico en het vooruitzicht van snelle commercialisatie en exitpotentie, zeer aantrekkelijk. Hardware-investeringen vragen significant meer durfkapitaal, kennen meer fundamentele technische uitdagingen (of het product überhaupt werkt), zijn moeilijker te schalen en kennen een veel hoger risicoprofiel.

Hightech onderbelicht bij venture-capitalfondsen

Weinig venture-capitalfondsen richten zich op hightechinnovaties. Forward.one is, samen met InnovationQuarter, een van de weinige investeerders die echt risico durven nemen in de hightechsector, en al in zo’n vroege fase (pre-omzet). Bij 50% van de hightechinvesteringen die Forward.one al heeft gedaan, is het fonds de enige betrokken commerciële VC. Omdat er bij hightechinvesteringen al in de eerste investeringsrondes vele miljoenen nodig zijn, is het van groot belang dat ook steeds meer private investeerders zich op dit segment richten (als co-investeerders en experts). Met deze investering verstevigt IQCapital de rol van private investeerders in dit segment.

Welk van onze 4 fondsen past bij jouw bedrijf? Doe de quickscan! 

FORWARD.one investeert in jonge bedrijven die met innovatieve, hightech hardware de technologieën van de toekomst ontwikkelen in o.a. robotica, quantumcomputing en bio-manufacturing. Het fonds wordt geleid door een combinatie van ondernemers en finance-professionals.


In deze hardwarebedrijven heeft InnovationQuarter al geïnvesteerd


11 investeringen, 1100 gescreende leads

Ondanks het hoogrisicoprofiel was het eerste fonds van Forward.one een groot succes: met 11 investeringen en meer dan 1000 gescreende leads in 3 jaar tijd bewijst Forward.one een belangrijke lacune in de markt op te vullen. Bovendien ontving InnovationQuarter een zeer groot deel van haar initiële commitment al terug. En dat terwijl de meeste portfoliobedrijven binnen fonds I nog sterk groeiende zijn richting een exit in de komende jaren.

Zuid-Holland verstevigt positie op hardware en hightech

Het fonds van Forward.one focust zich op Nederlandse, technologiegedreven business-to-business-startups in de hightechsector. Zuid-Holland heeft de meeste hightechbedrijven van Nederland: van additive manufacturing tot nanotechnologie, van robotica tot quantum. Zuid-Holland heeft een goede uitgangspositie op hightech en er zijn grote strategische kansen voor het verder verbreden en versterken van dit ecosysteem. Het investeren in innovatieve hightech-/hardwarebedrijven is dan ook een belangrijk speerpunt voor het fonds IQCapital. De investering in het tweede fonds van Forward.one zorgt voor de versteviging van het aantal private investeerders in hightechsector.

Hightechindustrie brengt banen voor hoger- en lageropgeleiden

Het investeren in hightechbedrijven creëert werkgelegenheid voor hoog- én lageropgeleid technisch personeel in de maakindustrie. Veel van de investeringen vanuit InnovationQuarter in hardwareproposities zijn mogelijk geworden door betrokkenheid en deelname van Forward.one aan de financieringsronde. Zonder de financiële steun en support van Forward.one had IQCapital niet kunnen investeren in bedrijven als DAB (circulair) en Qualinx (quantum), en waren portfoliobedrijven van UNIIQ (bijv. Rocsys – EV laden) nooit zo succesvol geworden.

Het tweede fonds van Forward.one heeft een omvang van € 140 mln. en richt zich bij aanvang op tickets tussen de € 250.000 en € 5 mln., maar die kunnen oplopen tot meer dan € 10 mln. IQCapital investeert samen met regiopartner Delft Enterprises en de regionale investeerder van Oost-Nederland (Oost NL).

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Hannes Sibbel

Hannes Sibbel

Senior Investment Manager / Teamlead Slim & Veilig + MKB a.i.
Nieuwsbrief