Terug naar overzicht

Het Startup Manifest van StartupDelta

Als het aan Prins Constantijn (special envoy bij StartupDelta) ligt, wordt Nederland hét startupland van Europa. In aanloop naar de landelijke verkiezingen publiceert hij daarom het Startup Manifest met elf actiepunten waar het volgende kabinet aan moet werken.

Nederland, dé startup-hub van Europa

De afgelopen jaren is er gelukkig veel aandacht geweest voor startups en hun groeikansen in Nederland. Er is een startupvisum gekomen voor buitenlandse startups die in zich in Nederland willen vestigen. De belastingen voor startups zijn verlaagd en er zijn meer investeringskansen voor startups. Mede door het specifieke startupbeleid is Nederland inmiddels doorgedrongen tot de top 4 van startuplanden in Europa. Maar we zijn er nog niet…. Want we willen de nummer 1 startup-hub van Europa worden! De verkiezingen op 15 maart 2017 en een nieuw kabinet bieden daarvoor kansen!

 

Het Startup Manifest van StartupDelta

Startup Manifest

Dit zijn de punten die StartupDelta gerealiseerd wil zien in het volgende kabinet, to pave the way for startups and scale-ups!

 • Durfkapitaal aantrekkelijk maken 
  Om meer family, friends and fools in de vroege fase van startups te laten investeren, moeten die investeringen fiscaal aantrekkelijker worden gemaakt, door durfkapitaal fiscaal aftrekbaar te maken.
 • Aandelen als loon 
  Talent aan je binden is een grote uitdaging voor startups in de vroege fase. Het kunnen belonen van werknemers met aandelen als loon is daarvoor van belang. De belastingheffing op die aandelen moet uitgesteld worden tot de aandelen worden verzilverd, zodat werknemers geen cash-flow problemen krijgen.
 • Buitenlandse Venture Capitalists naar Nederland halen
  Voor de grotere investeringsronden moeten Nederlandse startups nog te vaak uitwijken naar het buitenland. Door buitenlandse VC’s naar Nederland te halen, kunnen scale-ups in Nederland gefinancierd worden en hier verder groeien.
 • Handelsmissies naar internationale startup-events
  Beurzen als de consumer electronics show (CES) in Las Vegas of Slush in Helsinki zijn belangrijke evenementen om Nederlandse startups in beeld te brengen bij potentiele klanten en investeerders. Nederland moet daarom gerichte startup-missies gaan organiseren naar deze events.
 • Versoepeling regelgeving voor nieuwe technologieën
  Wet- en regelgeving houdt vaak geen rekening met nieuwe technologieën en kan daarom onbedoeld beperkend zijn. Denk aan drones of bijvoorbeeld sharing-platforms. Wet- en regelgeving zou daarom standaard een experimenteerartikel moeten bevatten die ruimte biedt voor sociale innovatie of nieuwe technologieën.
 • Overheid als launching customer
  Startups hebben klanten nodig! En de overheid moet daarbij het goede voorbeeld geven. Door bij aanbestedingen geen onnodige barrières voor startups op te werpen en door op ieder ministerie een startup-officer aan te stellen kan de overheid vaker launching customer zijn.
 • Ondernemerschap en coderen in het onderwijs
  Er is nu al een tekort aan tech en ICT-talent in Nederland en de verwachting is dat dit tekort alleen maar groter wordt. In het onderwijs moet daarom meer aandacht komen voor coderen, techniek, maar ook ondernemerschap. De 21st century is begonnen! Maar nog lang niet op alle scholen. Een nieuw onderwijsprogramma is hard nodig.
 • Soepeler visumbeleid voor buitenlands talent
  Om het tekort aan tech-talent voor startups en scale-ups op te kunnen vangen, moet het makkelijker worden voor buitenlands talent om bij Nederlandse startups en scale-ups aan de slag te gaan. We willen de salariseis voor de kennismigrantenregeling verlagen en het voor buitenlandse studenten makkelijker maken in Nederland te blijven en te gaan ondernemen.
 • Flexibelere arbeidsmarkt
  Startups moeten snel kunnen schalen. De drempel om personeel aan te nemen moet dus laag zijn. Nu is het werkgeverschap met teveel risico’s omgeven. Een flexibele arbeidsmarkt met minder risico’s voor werkgevers en nieuwe zekerheden voor werknemers is nodig in deze tijd van snelle technologische verandering.
 • Meer wetenschappelijke spin-outs
  In de wetenschap draait het nog te veel om publiceren en nog te weinig om het omzetten van kennis in nieuwe bedrijven. Door de hogescholen en universiteiten uit te dagen en te belonen voor kennisoverdracht kan het aantal kennisintensieve startups groeien en wordt kennis beter benut.
 • Notaris-loze B.V.
  De verplichte gang naar de notaris voor het starten van een B.V. of voor het wijzigen van de aandeelhouders wordt door startups gezien als een onnodige barrière en kostenpost. Het moet dus mogelijk worden online een bedrijf te starten; de notaris-loze B.V.

Neem ook eens een kijkje op www.startupholland.tv, het online videoplatform gericht op het promoten van Nederlandse startups op wereldschaal.

 

Startup Verkiezingsdebat

Benieuwd welke politieke partijen met deze 11 actiepunten aan de slag gaan? Kom dan op 9 maart naar het Startup Verkiezingsdebat in het startup-bolwerk B. Amsterdam, georganiseerd door StartupDelta, Sprout, RTLZ, Get in the Ring en Accenture.

Het debat onder leiding van Hella Hueck (WNL, Sprout, RTLZ) over de toekomst van startups wordt vanaf 17.30 uur gevoerd worden ten overstaan van 300 startups. Toegang is gratis, maar het aantal plekken is beperkt. Meld u daarom snel aan. Het debat kan ook live gevolgd worden via Sprout en RTL’s Studio Startup.

 

Bron: StartupDelta.org / Sprout.nl