Terug naar overzicht

Hercules Pharmaceuticals ontvangt investering van UNIIQ voor ontwikkeling immuuntherapie tegen kanker

Hercules Pharmaceuticals, een spin-off van Boston University en gevestigd op het Leiden Bioscience Park, ontvangt een investering van € 300.000 van InnovationQuarter uit het fonds UNIIQ voor de verdere ontwikkeling van een medicijn om het immuunsysteem beter te laten functioneren tegen kanker. De investering werd bekendgemaakt door Ivo de Nooijer, directeur LURIS, tijdens het UNIIQ LIVE evenement.

Hercules Pharmaceuticals ontvangt investering van UNIIQ voor ontwikkeling immuuntherapie tegen kanker

Bestrijding van tumoren door het eigen lichaam

In veel gevallen is er bij patiënten met kanker sprake van een onderdrukking van het immuunsysteem. Hierdoor is het eigen lichaam niet goed in staat om tumorcellen als schadelijk te herkennen en op eigen kracht te vernietigen. Hercules Pharmaceuticals werkt aan een medicijn dat het lichaam beter in staat stelt om de groei en uitzaaiing van verschillende vormen van kanker te verminderen. Hierbij wordt de Aryl hydrocarbon receptor in het lichaam geremd die in een aantal kankers een hoge expressie kent en het immuunsysteem van kankerpatiënten onderdrukt.

Verschillende andere medicijnen met deze zogeheten immuun-bevorderende werking kenden in de afgelopen jaren een sterke ontwikkeling onder de naam ‘checkpoint inhibitors’. Inmiddels zijn een aantal van deze medicijnen geïntroduceerd, bijvoorbeeld voor de behandeling van huid- en longkanker. In de komende periode zal Hercules Pharmaceuticals de investering van UNIIQ gebruiken voor verdere onderzoeken en tests met het eigen medicijn en de mogelijkheid om dit te gebruiken in combinatie met bestaande therapieën. Het is de verwachting dat het medicijn dat Hercules Pharmaceuticals ontwikkelt zowel op zichzelf als in combinatie met andere medicijnen gebruikt kan worden.

Door deze investering van UNIIQ kunnen we een belangrijke stap zetten in het aantonen van de werkzaamheid en veiligheid van ons medicijn.

Verdere ontwikkeling

Hercules Pharmaceuticals is opgericht door Boston University en DDF Ventures en maakt gebruik van de kennis en expertise van uitvinder en CSO David Sherr. Het bedrijf wordt geleid door CEO Bart Wuurman, voormalige CEO van onder andere Lanthio Pharma en AM-Pharma. Wuurman: “Door deze investering van UNIIQ kunnen we een belangrijke stap zetten in het aantonen van de werkzaamheid en veiligheid van ons medicijn. In eerste instantie doen we dat in muismodellen, met als doel om deze therapie ook zo snel mogelijk in patiënten te gaan toepassen”.

Liduina Hammer: “Immuuntherapie heeft in de afgelopen jaren een zeer sterke ontwikkeling doorgemaakt en heeft op belangrijke punten de behandeling van patiënten verbeterd. Hercules Pharmaceuticals heeft tot nu toe veelbelovende resultaten geboekt in dit veld en met deze investering draagt UNIIQ bij aan een belangrijke stap richting proof-of-concept met de technologie en de verdere ontwikkeling van het bedrijf”.