Terug naar overzicht

Grootste 5G-fieldlab van Europa geopend in Rotterdamse Haven

Shell, KPN en partners openen een nieuw 5G-fieldlab in Rotterdam om nieuwe industriële toepassingen te testen.

Dankzij het nieuwe 5G-netwerk is het mogelijk productieprocessen te optimaliseren. Industrieel onderhoud is beter te voorspellen. De veiligheid wordt verder vergroot. De grootschalige inzet van draadloze sensoren behoort dankzij het nieuwe netwerk ook tot de nieuwe mogelijkheden. Dit zorgt ervoor dat de procesindustrie direct toegang krijgt tot relevante digitale informatie van de productieomgeving.

Grootste van Europa

Het 5G-fieldlab in de Rotterdamse Haven is het grootste van Europa en het eerste in Nederland. ABB, Accenture, ExRobotics, het Havenbedrijf Rotterdam, Huawei, KPN, Shell en SPIE dragen hier samen aan bij. Op dit moment testen deze bedrijven een viertal nieuwe toepassingen.

1. Mobiele inspectierobot

Een cruciaal element voor de veiligheid van Shell Pernis is het inspectieproces voor gaslekken. Tijdens tests wordt een mobiele inspectierobot ingezet. De besturing van de inspectierobot verloopt veel nauwkeuriger en betrouwbaarder, dankzij het 5G-netwerk.

2. Slimme 5G-helm

Tijdens inspecties van bijvoorbeeld drukvaten en opslagtanks krijgen onderhoudsmedewerkers een ‘slimme 5G-helm’ op. Inspecteurs kunnen door beeld en geluid meekijken en ter plekke beslissen welke reparaties nodig zijn.

3. Augmented reality

Met behulp van augmented reality kan extra informatie zoals temperatuur of druk van de procesinstallatie getoond worden. Dit gebeurt op een tablet die verbonden is met 5G.

4. Machine learning

Door de inzet van UHD camera’s en machine learning kijken medewerkers preventief naar onderhoud. Hierdoor verlopen inspecties van circa 160.000 kilometer aan leidingen nauwkeuriger en efficiënter.

Samen naar een nieuw netwerk

KPN gaat stapsgewijs het 4G-netwerk voorbereiden op 5G. De testen in de Rotterdamse Haven zijn onderdeel van verschillende fieldlabs voor 5G-toepassingen. Die vier fieldlabs in de landbouw, stedelijke gebieden, industrie en havengebied en de automotive-sector zullen allemaal profiteren van de update naar 5G.

Roadmap Next Economy

Het Transitiepad Smart Digital Delta uit de Roadmap Next Economy richt zich op de acties die nodig zijn om de connectiviteit van de regio te verhogen en de stap te maken naar een digitale economie met betere digitale verbindingen, netwerken, platforms en data. De komst van het nieuwe 5G-netwerk draagt bij aan de realisatie van de verdergaande digitalisering van onze regio. Ondernemers en bewoners kunnen hiermee sneller, efficiënter en nauwkeuriger bedrijfsprocessen en toepassingen uitvoeren. Benieuwd wat de nieuwe 5G-netwerken u te bieden hebben? Mick van Kappen weet goed welke partijen vanuit de publieke en private sector hier mee bezig zijn en helpt u graag verder.