Terug naar overzicht

Geslaagde ontbijtsessie in Nieuwspoort over Quantum technologie

Geslaagde ontbijtsessie in Nieuwspoort met GroenLinks, ChristenUnie, VVD, CDA en D66 over dé sleuteltechnologie van de toekomst: quantum technologie. Economische kans en oplossing voor maatschappelijke vraagstukken rond klimaat, cybersecurity, logistiek en gezondheid. Hoe winnen QuTech en Nederland de internationale ratrace om talent en wordt de Quantum Campus in Delft wereldwijd leidend, met 7.000 banen in 2030?

Quantum ICT

Quantum ICT is een onmisbare sleutel in de datagedreven samenleving van de toekomst. Omdat quantum computers anders rekenen dan klassieke computers – met qubits die 0 en 1 tegelijkertijd kunnen zijn- kunnen problemen opgelost worden die buiten het bereik liggen van de snelste supercomputers. Daarnaast zijn quantum netwerken extreem veilig voor hackers.

Unieke kans voor Nederland

Al decennia loopt Nederland wetenschappelijk voorop met toponderzoek in Delft, Leiden en Amsterdam. In het oog springende voorbeelden zijn de de eerste flux qubit (Mooij, 2002), de ontdekking van het Majorana deeltje (Kouwenhoven, 2012) en 1,3 km. quantum verstrengeling (Hanson, 2015).

Met de oprichting van QuTech door TUDelft en TNO in 2013 was Nederland de eerste in Europa om de stap van wetenschap naar technologieontwikkeling te zetten.

Nederland staat wereldwijd op de kaart en trekt talent, startups en industriële investeringen aan. Het heeft de potentie de quantum hotspot van Europa te worden: een nieuw kenniscluster waar studenten, onderzoekers en ondernemers in een omgeving met toponderzoeksfaciliteiten (cleanrooms) bouwen aan deze technologie van de toekomst.

Inmiddels heeft Delft met Microsoft een handvol bedrijven die een eigen R&D vestiging op de TUDelft campus hebben, waaronder Bluefors, het wereldleidende Finse bedrijf dat cryostaten maakt. En wekelijks melden zich nieuwe bedrijven.

Donderdagochtend 18 oktober spraken QuTech, TUDelft, TNO, Gemeente Delft en InnovationQuarter in Nieuwspoort over de kansen van Quantum Technologie.