Terug naar overzicht

Fokker versterkt band met Papendrecht door bouw nieuw hoofdkantoor

Fokker Technologies, producent van vliegtuigonderdelen, krijgt een nieuw hoofdkantoor in Papendrecht, dicht bij het verouderde kantoor dat al in gebruik is sinds 1962. De nieuwbouw in sportpark Slobbengors biedt ruimte aan zo’n 500 mensen.
GKN Aerospace / Fokker Technologies / Wiring Systems

Fokker werd in het najaar van 2015 voor € 706 mln. overgenomen door het Britse GKN © GKN.com

Fokker in Papendrecht

Om tegemoet te komen aan bezwaren in de gemeenteraad heeft de gemeente voor een ‘vorm van slimme financiering’ gekozen, in de woorden van Hans Büthker, ceo van Fokker. Papendrecht kocht de grond voor miljoenen euro’s van Fokker. Het bedrijf huurt de grond in erfpacht terug van de gemeente. Toen er enkele jaren geleden in de gemeenteraad gesproken werd over nieuwbouw van Fokker Technologies was een minderheid in de raad bang dat de gemeente financiële risico’s zou lopen als Fokker onverhoopt mindere tijden zou beleven. Fokker Technologies produceert deuren, staarten en bekabeling voor vliegtuigen en is actief in vliegtuigonderhoud.

Al vaker samengewerkt

Eerder werkten Papendrecht en Fokker al samen bij de modernisering van de nabijgelegen high-techassemblagefabriek, met name voor het JSF-project, officieel het F-35-project genoemd. Hier worden ook onderdelen voor de Europese vliegtuigbouwer Airbus gemaakt.

De bemoeienis van de Papendrechtse politiek geeft aan hoeveel belang de Zuid-Hollandse gemeente hecht aan de werkgelegenheid die de Nederlandse toeleverancier van de mondiale vliegtuigindustrie creëert. Maar de modernisering van de fabriek en de bouw van het nieuwe hoofdkantoor symboliseren volgens Büthker ook dat Nederland van groot belang blijft voor Fokker, dat in het najaar 2015 voor €706 mln werd overgenomen door het veel grotere Britse GKN. Dat is behalve in de luchtvaartindustrie ook actief in automotive.

Büthker volgde in 2014 Sjoerd Vollebregt op, ceo van Fokker. Vollebregt was jarenlang het gezicht van Fokker en holdingbedrijf Stork.

Vroeger deden GKN en Fokker apart zaken met grote concerns als Airbus en Boeing. Nu kunnen we samen optrekken.

Fokker boekte in 2016, het eerste volledige jaar na de overname, een omzet van omgerekend €883 mln tegen €796 mln in 2015. De nettowinst voor Fokker, dat naast een fabriek in Papendrecht ook een productiefaciliteit heeft in het Drentse Hoogeveen, kwam zelfs op €76,4 mln uit, met een netto-winstmarge van 8,6%. Büthker: ‘Toen GKN bij ons op de radar kwam, is de kwestie van het nieuwe hoofdkantoor nog wel uitvoerig gesproken met ons nieuwe moederbedrijf. Twijfels over de plaats van het hoofdkantoor zijn er eigenlijk niet geweest. GKN kon prima met deze keuze leveren.’

Hans Büthker / Fokker Technologies

Hans Büthker / Fokker Technologies

Goed contact met de overheid

Voordat de deal met de Britten werd afgesloten, had Büthker contact met het ministerie van Economische Zaken om ‘mogelijke zorgen over de overname weg te nemen’.

Twee thema’s stonden in die gesprekken centraal. Allereerst het F-35-programma (JSF, de Joint Strike Fighter die de F-16 straaljagers moet vervangen). De Nederlandse overheid en Fokker zijn sterk betrokken bij de productie. Ook het topsectorenbeleid en de samenwerking van Fokker met de overheid, andere Nederlandse bedrijven, universiteiten en het Nationale Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) kwamen uitgebreid aan de orde. Büthker: ‘Dat zijn toch allemaal zaken die de BV Nederland raken. Voor de overheid was het essentieel dat dit ecosysteem intact bleef.’

Meer kans in China

De aerospace-activiteiten van GKN en Fokker hebben een gezamenlijke omzet van circa €4 mrd. Voor Fokker als relatief kleine speler in de luchtvaartindustrie was aansluiting bij een grotere partner een voorwaarde om te kunnen overleven. De voordelen blijken nu, zegt ceo Büthker. ‘Vroeger deden GKN en Fokker apart zaken met grote concerns als Airbus en Boeing. Nu kunnen we samen optrekken. Dat kan ook voordelig zijn als we zaken willen doen met Comac, een opkomende vliegtuigproducent in China.’

Ook op het gebied van innovatie is de schaalgrootte een pluspunt. ‘We ontwikkelen nu niet alleen voor de Fokker-bedrijven maar voor de gehele luchtvaartpoot van GKN. We kunnen nu echt het grote spel spelen’, aldus Büthker.

 

Bron / www.fd.nl