Terug naar overzicht

Fabrikant van supersnelle computers Maxeler kiest voor techincubator YES!Delft

Techincubator YES!Delft is weer een high-end technologiebedrijf rijker. Vandaag werd het Britse Maxeler IoT-Labs officieel welkom geheten door de Delftse wethouder Economie, Cultuur en Ruimtelijke Ordening Ferrie Förster en Chris van Voorden, hoofd Foreign Investments van InnovationQuarter. Georgi Gaydadjiev, directeur van de vestiging, nam een speciale welkomstplaquette in ontvangst ter ere van de feestelijke gelegenheid.

Fabrikant van supersnelle computers Maxeler kiest voor techincubator YES!Delft

Maxeler bij YES!Delft

Maxeler werd in 2003 opgericht en heeft vestigingen in Londen en Californië. Het bedrijf bouwt extreem snelle computersystemen op maat die heel specifieke problemen oplossen. De nieuwe vestiging start met drie medewerkers, maar binnen drie jaar moeten dit er tien tot twintig zijn. De aanwezigheid van talent gaf dan ook de doorslag bij de keuze voor YES!Delft. Gaydadjiev: “De TU Delft is een Europese topuniversiteit. Nabijheid is een must voor een nauwe samenwerking en het werven en opleiden van talent. Onze huidige samenwerking met Stanford en Imperial College heeft zeer goede resultaten gebracht en wij willen dit succes in Delft herhalen. YES!Delft met zijn geweldige faciliteiten hielp ons om snel onze Nederlandse vestiging op te starten.”

De vestiging van het Britse bedrijf sluit nauw aan bij de ontwikkelingen in de regio, benadrukt Chris van Voorden, hoofd Foreign Investments van InnovationQuarter: “Maxeler is een aanwinst voor Zuid-Holland en draagt bij aan de snelgroeiende digitale economie van de regio. De technologie van Maxeler past goed bij de digitale transitie die onze provincie doormaakt. Het bedrijf versterkt daarmee ook onze positie als ‘Digital Gateway to Europe’.”

Revolutionaire rekenkracht

Net zoals Shell olieraffinaderijen bouwt die ruwe grondstoffen snel en efficiënt omzetten in bruikbare eindproducten, zo bouwt Maxeler geavanceerde computersystemen die ruwe data omzetten in bruikbare informatie. Waar traditionele computers bestaan uit hardware en software, de computerprogramma’s, heeft Maxeler de kritieke delen van de software geheel vervangen door hardware. Deze revolutionaire werkwijze maakt hun computers twintig tot vijftig keer sneller dan de snelste traditionele computers.

Gaydadjiev: “In het verleden hebben wij de Amerikaanse bank JP Morgan geholpen met de risicoanalyseberekeningen voor hun investeringsportfolio’s. Een groot computersysteem had acht uur nodig, wij hebben een veel kleinere computer neergezet die iedere twee minuten het juiste antwoord produceert en veel minder elektriciteit verbruikt.”

De speciale welkomstplaquette voor Maxeler IoT-Labs.

Internet of Things

Dankzij deze enorme rekenkracht kan Maxeler problemen oplossen waar dit met traditionele computersystemen te lang zou duren, te veel energie zou kosten en te veel fysieke ruimte zou vragen. Hiermee speelt Maxeler in op een belangrijke ontwikkeling: de exponentieel stijgende hoeveelheid data, onder meer als gevolg van het internet of things (IoT). Doordat steeds meer apparaten via internet met elkaar in verbinding staan, ontstaat er een stroom data die simpelweg te groot is om te verwerken met traditionele computersystemen.

De Delftse vestiging met de naam Maxeler IoT-Labs gaat zich op nieuwe toepassingsgebieden richten als gepersonaliseerde medische zorg, en dan met name massale verwerking van DNA-data en snelle, nauwkeurige berekeningen voor radiotherapie op maat. Verder houden Gaydadjiev en zijn collega’s zich bezig met beveiliging van computernetwerken en IoT-oplossingen, kunstmatige intelligentie voor zelfrijdende auto’s en grafische dataverwerking voor virtualrealitysystemen.

Belangrijke rol voor InnovationQuarter en samenwerkingspartners

Bij de landing van Maxeler in Delft waren InnovationQuarter, The Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), Delft Technology Partners (DTP) en het Department for International Trade (DIT) van de Britse ambassade betrokken. In 2017 nam Maxeler via DIT deel aan de Cyber Security Week bij The Hague Security Delta (HSD) Campus in Den Haag. Hier zijn de eerste contacten met InnovationQuarter gelegd. Gaydadjiev: “InnovationQuarter heeft een zeer belangrijke rol gespeeld door ons in contact te brengen met de juiste partijen in Zuid-Holland. Samen met de Britse ambassade hebben zij ons geholpen om snel het cybersecurity- en automotivelandschap in kaart te brengen. Dit heeft onze initiële ideeën voor een vestiging in Delft versterkt.”

Fabrikant van supersnelle computers Maxeler kiest voor techincubator YES!Delft

Maxeler en Delft: goede match

Wethouder Ferrie Förster verwacht veel van de vestiging van het Britse bedrijf in Delft: “Maxeler staat aan de top wat betreft computing en internet of things. In Delft staan we aan de technologische top in de brede zin. Maxeler en Delft zijn daarom een goede match waar zowel het bedrijf als de stad van profiteert. Ik ben dus zeer blij met de komst van Maxeler en ervan overtuigd dat Delft een prima voedingsbodem is voor deze prachtige onderneming.”

Ook Gaydadjiev heeft hoge verwachtingen van de nieuwe locatie en de kansen die de regio biedt: “We willen verschillende nieuwe producten introduceren en rollen vanzelfsprekend ook onze huidige producten op het gebied van finance en risicoanalyse uit in Nederland. Zoals gezegd zijn we van plan om ons team binnen twee jaar te laten groeien naar meer dan tien medewerkers. Ik zie voor de TU Delft een zeer belangrijke rol in ons wervingsproces. Van YES!Delft verwachten we interessante nieuwe kansen die voortkomen uit de specifieke uitdagingen die veel startende ondernemingen op hun pad vinden.”