Terug naar overzicht

Exact en Festo tekenen samenwerkingsovereenkomst voor digitale fabriek

Op 25 april hebben Exact en Festo in het Holland IT & Smart Industry House op de Hannover Messe een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van een digitale fabriek. In deze demonstratiefabriek kan worden getest hoe de ideale fabriek van de toekomst moet functioneren.

Op de industriebeurs Hannover Messe heeft bedrijfssoftwareleverancier Exact een overeenkomst getekend met Festo, een Duitse aanbieder van industriële automatisering. Beide bedrijven willen een testomgeving inrichten voor de digitale fabriek van de toekomst. De demonstratiefabriek komt bij de vestiging van Festo in Delft, waar ook Exact zijn hoofdkantoor houdt. Minister Kamp van Economische Zaken was bij de ondertekening aanwezig en prees de samenwerking tussen beide bedrijven: “we zien hier de ideale match tussen een hardware en een software bedrijf”.

Van de digitale fabriek zijn er al een paar in gebruik in Duitsland, maar Festo en Exact brengen deze zogeheten Cyber Physical Factory (CP Factory) nu dus ook naar Nederland. Beide bedrijven beginnen komende maand met het inrichten van de installatie. Naar verwachting is de fabriek na de zomer gereed voor gebruik. De CP Factory wordt ook beschikbaar gesteld voor het onderwijs; studenten van onder meer TU Delft en De Haagse Hogeschool kunnen in de fabrieksopstelling practica uitvoeren.

In de productieomgeving van een digitale fabriek wordt gewerkt met een volledig geautomatiseerde en flexibele assemblagelijn. Alles in het productieproces wordt automatisch aangestuurd; van het ingeven van de verkooporder en productieorder tot de uitvoering van de productie zelf en het verwerken van het eindproduct in het voorraadsysteem.

‘In deze omgeving is het mogelijk een productie-opdracht via de bedrijfssoftware rechtstreeks aan de productieomgeving door te geven, zonder dat daar een mens aan te pas komt’, aldus Pieter Hamans, productmarketeer manufacturing bij Exact.

 

Exact-en-Festo-tekenen-samenwerkingsovereenkomst-002-760x380

Pieter Hamans van Exact (links) en Dennis van Beers van Festo (rechts) tekenen de overeenkomst.

RoboHouse

Robotisering en automatisering is de toekomst van de productie-industrie

aldus Dennis van Beers, algemeen directeur Festo Nederland. Hij merkt dat bedrijven op zoek zijn naar mogelijkheden hoe nieuwe technologieën als zelfdenkende machines en robots in de productie toe te passen. De CP Factory geeft een beeld van wat mogelijk is. De demonstratiefabriek wordt onderdeel van het Smart Industry Fieldlab Robohouse in Delft. Exact en Festo zijn, samen met De Haagse Hogeschool, TNO, TU Delft en InnovationQuarter, de oprichters van RoboHouse. Het doel van deze samenwerking is het faciliteren van de introductie van robotica bij bedrijven en organisaties. De inrichting van de CP Factory in Delft is een direct voortvloeisel uit dit initiatief.

Bron: Computable.nl