Terug naar overzicht

Equalture haalt gelukkig ‘maar’ € 2,5 miljoen op

2022 was een jaar van hoogtepunten voor Equalture. Tweelingzussen Fleur en Charlotte Melkert (26), founders van Equalture, werden afgelopen mei opgenomen in de prestigieuze Forbes 30 Under 30. In november sleepten ze de Harper’s Bazaar Women Of The Year Publieksprijs in de wacht. Nieuwe klanten melden zich spontaan bij het bedrijf, waaronder FrieslandCampina, Ahold en de Nationale Politie. Nu haalt het bedrijf een investering op van € 2,5 mln., en dat vinden ze meer dan genoeg. “We kennen de voorbeelden van bedrijven die tientallen miljoenen ophaalden en nu de grootste cashflowproblemen ervaren. Wij zetten in op een gezonde financieringsstrategie.”

€1 mln. voor HR Tech startup Equalture die teams optimaliseert door diversiteit

Meer dan 70% van de van de Gen Z’s en millennials wil niet meer werken bij een bedrijf dat diversiteit, inclusie en gelijkheid niet actief verbetert. Bovendien dwingen de grote arbeidsmarkttekorten bedrijven om te kijken naar de potentie van sollicitanten en steeds minder naar het CV. Techbedrijf Equalture ontwikkelt neurowetenschappelijke games om de cognitieve vaardigheden en gedragingen van sollicitanten in kaart te brengen. Zo maakt het bedrijf het recruitmentproces volledig vrij van (onbewuste) vooroordelen. De vraag naar unbiased sollicitatieprocessen is zo groot dat klanten zich spontaan aanmelden. Met de nieuwe investering bouwt Equalture zijn neurowetenschappelijke assessments uit en brengt het een whitelabeloplossing voor grote uitzend- en recruitmentbureaus op de markt. 

Dat Equalture de juiste snaar raakt in de huidige arbeidsmarkt werd duidelijk door de nieuwe lijst klanten die het bedrijf in 2022 aan zich wist te binden. Organisaties zoals FrieslandCampina, Ahold en zelfs de Politie meldden zich zelf bij Equalture. “Ontzettend gaaf. Dit zijn de organisaties waar we, gezien hun omvang, de meeste impact kunnen maken. Want dat is ons einddoel: een blijvende verandering doorvoeren.”

Gelukkig ‘maar’ € 2,5 mln. 

Equalture sloot het jaar af met een investering van €2,5 miljoen vanuit de huidige investeerders, om verdere ontwikkeling van zijn games en platform mogelijk te maken. “Gelukkig ‘maar’ €2,5 mln., zegt Charlotte Melkert. “Laat ik vooropstellen dat ik dit een enorm groot bedrag vind, maar we leven tegelijkertijd ook in een wereld waar het geld richting startups vaak met tientallen miljoenen tegelijk gaat. Ik geloof absoluut niet in die strategie en denk dat de huidige economie ook heeft laten zien dat dit soort financieringsstrategieën niet levensvatbaar is. Het zijn juist de techbedrijven die de grootste klappers ophaalden, die nu de grootste cashflow-issues ervaren.”

“We hebben deze financiering puur en alleen opgehaald om onze impact te vergroten. Dat doen op twee manieren: het verder uitbouwen van onze neurowetenschappelijke assessments en het uitrollen van Equalture binnen organisaties met een groot volume, o.a. door ons product ook als white-label oplossing beschikbaar te stellen voor bijvoorbeeld grotere uitzend- en recruitmentbureaus. Ook die zullen mee moeten met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en dus langzaam afscheid moeten nemen van het CV.”

De investeringsronde werd geleid door Shoe Investments, de investeringsmaatschappij van Pieter Schoen: “Equalture heeft in 2022 een omzetgroei laten zien van meer dan 100% en loopt voorop op de strategische roadmap om een zeer vooraanstaande speler te worden op het gebied van sollicitatie en selectie.” Daarnaast financieren bestaande aandeelhouders 4impact, InnovationQuarter Capital en twee angels deze ronde.

Zelf werkt Equalture ook divers en inclusief. Voor CV’s is er geen plek. “Ik heb werkelijk geen idee wat onze mensen hiervoor hebben gedaan.” Het team bestaat momenteel voor 55% uit vrouwen en het managementteam voor 66%. Daarnaast werken er 40 mensen met meer dan 20 nationaliteiten. “En laten we ook neurodiversiteit niet vergeten, een belangrijke maar ook nog relatief ‘onbekende’ vorm van diversiteit,” zegt Charlotte. “Dit willen we absoluut meer op de kaart gaan zetten dit jaar.”

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Amée Leferink

Senior Investment Manager InnovationQuarter Capital