Terug naar overzicht

Energietransitie stap dichterbij met een investering van € 3,5 miljoen in Kalpana Systems

Kalpana Systems heeft een investering van € 3,5 miljoen opgehaald bij investeerders Fairtree Elevant Ventures, SIG InnoVentures en het Energietransitiefonds Rotterdam. De investering stelt de Delftse machinemaker in staat om hun spatial Atomic Layer Deposition technologie naar de markt te brengen. Deze techniek is essentieel voor het aanbrengen van ultradunne lagen die cruciaal zijn voor toepassingen zoals de volgende generatie zonnepanelen, batterijen en verpakkingen. De machine die Kalpana Systems ontwikkelde, maakt baanbrekende verbeteringen mogelijk, met snellere productiesnelheden, lagere kosten en efficiënt gebruik van waardevolle grondstoffen die nodig zijn voor de energietransitie.

Kalpana Systems

Productie zonnepanelen en batterijen met precisie op atoomniveau

Met de techniek spatial Atomic Layer Desposition (sALD) die in de dunne filmmachine wordt toegepast, kunnen complexe driedimensionale structuren worden gecoat. Deze coatings zijn belangrijk omdat ze functionaliteit waarborgen en bescherming bieden. Denk bij zonnecellen en katalysatoren aan eigenschappen zoals elektriciteitsgeleiding, weerstand tegen corrosie en bescherming tegen vocht. Doordat de lagen met atomaire precisie worden gemaakt, wordt er heel nauwkeurig gebruik gemaakt van kostbare materialen zoals lithium, iridium en koper. Zo maakt Kalpana Systems als eerste sALD economisch rendabel, waarmee onder andere flexibele zonnecellen goedkoper, lichter en efficiënter worden en de nieuwe generatie batterijen langer stabiel zijn. Daarmee betekent de technologie een revolutie voor batterijen en zonnecellen wereldwijd en is het een cruciale stap in de energietransitie.

Slim ontwerp voor een breed scala aan productieprocessen

sALD is een bekend proces in de wereld van dunne film depositie, maar was tot voor kort alleen mogelijk met lage doorloopsnelheden. Kalpana Systems ontwikkelde een machine die wél hoge volumes van dunne films geproduceerd met sALD kan realiseren. Door een slimme innovatie van het transportsysteem van het flexibele substraat, kunnen er continu op hoge snelheden laagjes worden geproduceerd, waardoor de kosten per vierkante meter voor iedere aangebrachte laag radicaal dalen. Dankzij het 3D-helische ontwerp kan Kalpana Systems als eerste partij sALD gedurende een lange tijd homogeen en van hoge kwaliteit toepassen op industriële schaal. De techniek versnelt het bestaande ALD-proces met een factor 1.000. Het ontwerp zorgt ook voor dat de machine geïntegreerd kan worden in productielijnen van fabrikanten. Daardoor is het voor een breed aantal toepassingen inzetbaar. Kalpana Systems kan bedrijven helpen om de bewezen toepassingen van sALD schaalbaar en rendabel in productieprocessen te integreren.

Kalpana Systems - Team

Diederick Spee, CEO van Kalpana Systems: “Met onze machine die dunne lagen snel, efficiënt en betaalbaar produceert, maken we veelbelovende technologieën levensvatbaar. De impuls die Kalpana Systems kan geven aan de energietransitie is nu binnen handbereik dankzij deze kapitaalinjectie van Fairtree, SIG InnoVentures en het Energietransitiefonds Rotterdam.

Fredric Petit, Partner bij Emerald Technology Ventures en investeringsadviseur van SIG: “De uniekheid van Kalpana’s roll-to-roll technologie ligt in het hoge volume, de doorvoersnelheid en de snelle productietijd. Dit onderscheidt hen van andere aanbieders op de markt en maakt brede marktadoptie mogelijk, inclusief toepassingen in verpakkingen.

David Evans, Managing Director bij Fairtree Elevant Ventures: “Kalpana Systems heeft een ongelooflijk getalenteerd team en baanbrekende technologie die sALD op schaal kan realiseren. Kalpana brengt nu hun technologie op de markt, en we kijken ernaar uit om hen te ondersteunen op deze spannende reis. Hun succes kan bijdragen aan significante vooruitgangen in de productie van de volgende generatie technologie, zoals batterijen, zonnecellen en verpakkingen wereldwijd.”

Kalpana Systems is gevestigd bij YES!Delft, de leading tech incubator van Europa en bevindt zich zo in het midden van het ecosysteem voor verdere samenwerkingsverbanden om haar roll-to-roll productiemethode verder te verbeteren en uit te breiden naar nieuwe toepassingsgebieden. Naast deze private investering werkt Kalpana Systems samen in subsidieprojecten zoals het Nationaal Groeifonds en MIT: R&D traject van de Provincie Zuid-Holland voor de productie van nieuwe generatie batterijen. Naar verwachting gaan ze de productielocatie in 2025 vestigen in regio Rotterdam. Mathijs van Rijk, Senior Investment Manager bij het Energietransitiefonds Rotterdam, voegt daaraan toe: “Kalpana is een cruciale speler in de regio met het potentieel om substantiële impact te maken in verschillende industrieën.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Mathijs van Rijk

Mathijs van Rijk

Teamlead ENERGIIQ/ETF-R en Sr. Investment Manager
Nieuwsbrief