Terug naar overzicht

€ 4,2 mln. voor de composietindustrie in Zuid-Holland

Het Composite Automation Development Centre (CADC), fieldlab voor de automatisering en digitalisering van de composiet-maakindustrie, ontvangt een bijdrage van € 4,2 mln. vanuit samenwerkingsverband Kansen voor West. Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra en Frank Puchala, Haags vertegenwoordiger van Kansen voor West, overhandigden een cheque aan de projectpartners van het CADC tijdens het InnovationQuarter jaarevent op 11 juni. De bijdrage is voor vijf jaar, maar de fysieke research faciliteit SAM XL blijft ook daarna bestaan.
€ 4,2 miljoen voor de composietindustrie Zuid-Holland

Innovation Quarter Jaarevent 2018 | Maandag 11 Juni 2018 | © Verkijk

Geautomatiseerde productie van composietonderdelen

8 projectpartners – Airborne, TU Delft, Fokker, Airbus, TNO, GTM, Kok & Van Engelen en Suzlon – werken binnen het CADC samen om de nieuwe mogelijkheden voor productie-automatisering en digitalisering van de composiet-maakindustrie te realiseren. In het fysieke onderzoekscentrum SAM | XL (Smart Advanced Manufacturing XL) in Delft wordt technologie ontwikkeld en gedemonstreerd voor de geautomatiseerde productie van grote lichtgewicht composietonderdelen voor vliegtuigen, windturbinebladen, ruimtevaartuigen en maritieme toepassingen.

Het fieldlab richt zich op sectoroverstijgende industriële uitdagingen met betrekking tot de voortdurende commerciële levensvatbaarheid en technische haalbaarheid van huidige en toekomstige productielijnen. Door de samenwerking met onderwijsinstellingen als TU Delft, InHolland en de Haagse Hogeschool is de hele matrix van vaardigheden aanwezig voor een succesvol fieldlab: kennis, technische en professionele vaardigheden.

Kansen voor West

De investering werd gedaan door Kansen voor West, het samenwerkingsverband van de vier randstadprovincies (Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland) en de vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Deze acht hebben voor de tweede keer gezamenlijk een programma gemaakt om de regionale economie in de Randstad een innovatieve impuls te geven. Dit gebeurt door het doen van investeringen aan het bedrijfsleven in de regio. Het programma wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).