Terug naar overzicht

€ 350.000 voor ’s werelds eerste natuurvriendelijke ‘kunst-koraalriffen’ van startup Reefy

De riffen van Reefy beschermen kustlijnen en gebouwen beter dan huidige oplossingen, én doen dat eindelijk milieuvriendelijk. Het is de eerste oplossing wereldwijd die betrouwbare waterbouw en natuurconservatie succesvol combineert. De behoefte aan kunstkoraalriffen is groot, omdat al 50% van de koraalriffen is verdwenen in de afgelopen 30 jaar. Huidige oplossingen beschermen onvoldoende tegen overstromingsrisico’s óf zijn vervuilend voor het mariene ecosysteem. Reefy ontvangt een investering van € 350.000 vanuit Vroegefasefinanciering powered by UNIIQ. Met deze investering gaat Reefy de eerste pilots uitvoeren in Nederland en Mexico.

50% koraalriffen verdwenen in 30 jaar

Koraalriffen beschermen kustlijnen tegen erosie en overstromingen doordat het natuurlijke golfbrekers zijn. Een gezonde koraalrif kan tot wel 97% van de golfenergie dempen voordat het de kust bereikt. Door de toenemende sterfte en afbraak van koraalriffen als gevolg van de klimaatverandering, neemt deze kustbescherming steeds verder af, waardoor er voornamelijk aan de kustlijn steeds meer risico is op waterschade aan stranden en gebouwen. Riffen beslaan slechts 0,01% van het oceaanoppervlak, maar herbergen meer dan 25% van al het leven in zee. De laatste 30 jaar zijn meer dan 50% van de koraalriffen wereldwijd verdwenen. Dat is niet alleen een enorme klap voor de natuur, maar ook voor de mensen die direct afhankelijk zijn van het rif voor hun veiligheid en inkomen.

Huidige oplossing beschermt onvoldoende en vervuilt het ecosysteem 

De huidige oplossing voor het toenemende overstromingsrisico is het verstoren van het lokale ecosysteem met behulp van vervuilende betonnen constructies. Er zijn eerder 3D-geprinte koraalriffen ingezet, maar deze bieden onvoldoende golfbrekende capaciteit om de kust voldoende te beschermen.

Riffen van Reefy groeien mee met de zee

Reefy ontwikkelt modulaire artificiële riffen die zowel de golven breken als een habitat vormen voor de lokale ecologie. Deze riffen worden opgebouwd met milieuvriendelijke betonnen blokken van 3 x 1 x 1 meter. Door het slim configureren en ontwerpen van deze blokken creëert Reefy koraalriffen die een diverse fauna aantrekken. Denk hierbij aan kleine poliepen die het koraal maken tot aan kreeften. Doordat dit rif gaat leven neemt niet alleen de golfbrekende capaciteit toe over de tijd, maar zal het een oplossing zijn die door de tijd blijft bestaan en zelfs de mogelijkheid biedt om mee te groeien met de stijgende zeespiegel.

Reefy is de eerste oplossing wereldwijd die de werelden van betrouwbare waterbouw en natuurconservatie weet te combineren in een effectieve oplossing. Deze unieke combinatie wordt belichaamd door de twee founders. Jaime Ascencio heeft een achtergrond in coastal engineering en Leon Haines in het preserveren en heropbouwen van koraalriffen. Samen vullen ze elkaar uitstekend aan.

Eerste pilotproject uitvoeren in Mexico

Reefy heeft een ronde opgehaald € 350.000 vanuit UNIIQ. Met de investering gaat Reefy de eerste pilotprojecten uitvoeren, hier in Nederland maar ook bij een beachresort in Mexico. Het Reefy-team telt nu 4 personen, goed voor 3,5 fte, en gaat groeien naar 6 om de pilots te kunnen uitvoeren en het product te blijven ontwikkelen.

Wil je meer lezen? Hier vind je de website van Reefy: https://reefy.nl/

Nieuwsbrief