Terug naar overzicht

€ 350.000,- voor betere behandeling van implantaat-infecties door startup Implant Preservation Devices

Bij 1-3% van de gewrichtsvervangende operaties gaat het implantaat infecteren. Dat vormt een enorme belasting voor zowel patiënt als de wereldwijde gezondheidszorg. Huidige behandelingen van die infecties hebben verschillende negatieve implicaties – meerdere operaties, langdurig ziekenhuisverblijf en langdurig gebruik van antibiotica – en zijn lang niet altijd succesvol. De gepatenteerde technologie van IPD biedt een nieuwe, veilige en efficiënte methode om implantaat-infecties te behandelen en de uitkomst voor de patiënt drastisch te verbeteren. Proof-of-Conceptfonds UNIIQ investeert nu, samen met LEH (Libertatis Ergo Holding), in totaal € 350.000 in de Leidse startup IPD, die een innovatieve technologie ontwikkelt voor de behandeling van implantaat-gerelateerde infecties. De investering gebruikt IPD voor verder onderzoek, de ontwikkeling van een volgend prototype en de uitbreiding van het team.

IPD is een vroege-fase startup die zich bezighoudt met de ontwikkeling van technologie voor het behandelen van Prosthetic Joint Infection (PJI). Dit doet IPD door middel van Non-Contact Induction Heating (NCIH), een methode die ervoor zorgt dat metalen implantaten contactloos verhit kunnen worden. Deze methode is ontwikkeld in het LUMC door prof. Rob Nelissen en Dr. Bart Pijls. PJI is de voornaamste reden voor het falen van orthopedische ingrepen en wordt veroorzaakt door bacteriën die een biofilm vormen op het oppervlak van het implantaat. Een biofilm is een laag bacteriën die vasthecht aan een oppervlak en een extracellulaire matrix vormt. Bacteriën in een biofilm werken samen en kunnen andere eigenschappen krijgen dan wanneer deze los van elkaar zouden leven. Door deze veranderde eigenschappen en de extracellulaire matrix zijn bacteriën in een biofilm beter bestand tegen antibiotica en detergenten, wat de behandeling van PJI complex maakt. Langdurig gebruik van antibiotica tijdens de behandeling kan leiden tot resistentie, wat een groot gevaar vormt voor de patiënt. De technologie van IPD maakt de behandeling van PJI effectiever, kan het gebruik van antibiotica verminderen en het leven van de patiënt aanzienlijk verbeteren.

Technologie van IPD bestrijdt bacteriën op een andere manier

De huidige behandeling van PJI, genaamd DAIR (debridement, antibiotics and implant retention), berust voornamelijk op de effectiviteit van de antibiotica tegen de bacteriën. Naast gevoeligheid voor antibiotica hebben bacteriën echter nog een andere zwakke plek: hitte. Het voordeel van het bestrijden van bacteriën met hitte is dat er geen risico is op het ontwikkelen van resistentie. Met NCIH zorgt IPD voor een effectieve destructie van de biofilm, door het lokaal en gericht opwarmen van het implantaat. De behandeling is veilig voor de patiënt doordat de temperatuur van het implantaat goed gecontroleerd kan worden en niet te hoog wordt (voor het omliggende weefsel). Bijkomend voordeel is dat de behandeling goed past in de huidige workflow, waardoor DAIR en NCIH gecombineerd kunnen worden om elkaar te versterken.

Sterke verbetering effectiviteit van huidige behandeling

In vergelijking met de huidige behandeling, DAIR, verwacht IPD superieur te zijn in het uitroeien van de biofilm en bacteriële kolonisatie. Dit zal naar verwachting het aantal terugkerende chirurgische ingrepen terugbrengen tot één, in vergelijking met de 1-4 ingrepen die nodig zijn met DAIR. Het streven is dat IPD-technologie ook extremere gevallen kan voorkomen, waarbij het implantaat moet worden verwijderd (tweede revisie) of zelfs een amputatie moet plaatsvinden. Naast de voordelen van betere effectiviteit van de behandeling en verminderd gebruik van antibiotica, wordt verwacht dat de behandelingskosten van PJI met 50% tot 70% zullen dalen.

Het IPD team heeft een goede balans tussen klinische, wetenschappelijke en zakelijke kennis en expertise. Prof. Rob Nelissen en Dr. Bart Pijls, de beide uitvinders, voegen buitengewoon veel kennis en ervaring toe op het gebied van orthopedische ingrepen en behandeling van PJI in de klinische praktijk. Dr. Bart Pijls heeft binnen het LUMC een onderzoekslijn opgestart, waar sterke wetenschappelijke validatie van de NCIH technologie heeft plaatsgevonden. Richard van de Wateringen vult het team als CEO aan met zijn zakelijke ervaring en uitgebreide netwerk en expertise in de orthopedische medische hulpmiddelenindustrie. In deze samenstelling heeft het team al een eerste prototype ontwikkeld. De investering van UNIIQ en LEH zal gebruikt worden voor de doorontwikkeling van het prototype, (preklinisch) onderzoek en teamuitbreiding.

Richard van de Wateringen, CEO IPD: “Mede door de ondersteuning en het vertrouwen van UNIIQ en LEH is IPD nu in de positie om te werken naar een klinisch prototype van het IPD-device. Met veel enthousiasme zal het team binnen IPD werken aan de oplossing voor dit aanhoudende en groeiende probleem van orthopedische implantaat infecties.”

Hans Dreijklufft, Fondsmanager bij UNIIQ: “We zijn trots om vanuit UNIIQ een bijdrage te leveren aan deze belangrijke technologie om effectiever implantaat-infecties te bestrijden, en zo de kwaliteit van leven voor patiënten te verbeteren. De kracht van Leiden als broedplaats voor medische innovaties wordt eens te meer benadrukt”.

Rob Mayfield, LEH: “De IPD-technologie is een veelbelovende technologische doorbraak die echte en effectieve voordelen kan opleveren voor patiënten met prostheses en implantaten. LEH is verheugd om financiële steun te bieden in samenwerking met UNIIQ.”

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Hans Dreijklufft

Senior Investment Manager InnovationQuarter Capital