Terug naar overzicht

€ 16 mln. voor portfoliobedrijf Airborne vanuit European Investment Bank

Erg mooi nieuws voor ons portfoliobedrijf Airborne. Vandaag kondigt de Europese Investeringsbank € 16 mln. aan nieuwe financiering aan voor Airborne ten behoeve van R&D voor de geautomatiseerde en digitale vervaardiging van composieten. Airborne heeft haar hoofdkantoor in Den Haag op Technologiepark Ypenburg. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van geavanceerde composietproducten, alsmede geautomatiseerde productiesystemen voor de productie ervan. InnovationQuarter is sinds maart 2016 investeerder in Airborne en ondersteunde het bedrijf al in meerdere, opeenvolgende investeringsrondes.

||

De Europese Investerings Bank heeft vandaag een nieuwe financieringsronde van € 16 mln. aangekondigd ter ondersteuning van R&D-investeringen door Airborne International. De nieuwe financiering zal worden gebruikt voor de verdere ontwikkeling van de geautomatiseerde en digitale fabricage van composieten en de ontwikkeling van geavanceerde producten voor nieuwe ruimtevaart- en big-sciencetoepassingen.

Arno van Mourik, CEO van Airborne: “Dankzij de steun van de EIB voor het investeringsprogramma van Airborne kunnen we de ontwikkeling en commercialisering van nieuwe composietautomatisering versnellen, waardoor de kosten veel lager worden, er veel meer flexibiliteit is en er minder materiaal wordt verspild. Dit stelt onze klanten in staat om geavanceerde composietproducten te ontwikkelen en te produceren die duurzamer zijn, minder brandstof verbruiken en hogere prestaties leveren.”

“De Europese Investeringsbank is verheugd om 16 miljoen euro risicodragende financiering voor innovatie te verstrekken aan de toonaangevende digitale composietfabrikant Airborne. Dit zal de innovatie van nieuwe composieten versterken en prikkelende nieuwe toepassingen ontsluiten, het energieverbruik verminderen en 114 hooggekwalificeerde banen creëren. De Europese Investeringsbank zet zich in om investeringen in innovatie te ondersteunen en het nieuwe partnerschap met Airborne laat zien hoe onderzoek en ontwikkeling het dagelijks leven en de industrie kunnen veranderen door digitalisering en automatisering van de productie,” aldus Kris Peeters, vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank.

Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaatbeleid van Nederland: “We moeten onze innovatieve economie versterken en scale-ups met een hoog potentieel ondersteunen. Extra financiële investeringen zijn voor Airborne van groot belang om de volgende stappen te zetten in hun ontwikkeling van geautomatiseerde en digitale productiesystemen voor geavanceerde composietproductiesystemen. Ik ben ervan overtuigd dat deze technologieën een relevante impact hebben op tal van toepassingen en industrieën zoals de automobielsector, de lucht- en ruimtevaart en hernieuwbare energie en zo zullen bijdragen aan onze economie.”

Airborne is een Nederlands bedrijf, met het hoofdkantoor in Den Haag, dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling en productie van geavanceerde composietproducten en geautomatiseerde productiesystemen voor de productie daarvan.

Op weg naar een duurzame toekomst

Composieten zijn een begrip binnen de geavanceerde high tech industrie. De door Airborne ontwikkelde complexe materialen worden gebruikt om vliegtuigen, satellieten en raketten lichter, sterker en veiliger te maken. Composieten spelen ook een belangrijke rol bij het mogelijk maken van duurzame energietechnologieën, zoals wind-, getijde- of zonne-energie en bij de opslag en het transport van waterstof. De geavanceerde materialen van Airborne dragen ook bij aan de elektrificatie van auto’s, bestelwagens, vrachtwagens en schepen. Het voordeel van composietmaterialen wordt al enige tijd onderkend. Het heeft superieure structurele eigenschappen, vormvrijheid, geen corrosie, minder onderhoud, en is natuurlijk licht van gewicht.

Projecten

Airborne werkt momenteel aan een reeks projecten met wereldwijde partners om duurzame innovatie te stimuleren. Zo is Airborne in de lucht- en ruimtevaart betrokken bij diverse projecten om nieuwe, lichtgewicht constructies te ontwikkelen voor toekomstige elektrische mobiliteit. Met een Nederlands consortium van onder andere GKN, Toray en Collins worden nieuwe concepten voor thermoplast composiet structuren ontwikkeld, gericht op de opkomende Advanced Air Mobility markt, waarbij Airborne zich richt op digitale en geautomatiseerde technologieën om op maat gemaakte blanco laminaten te vervaardigen. Met Venturi Aviation heeft Airborne een samenwerkingsverband opgezet om te werken aan lichtgewicht composietstructuren voor de Echelon 01, een batterij-elektrisch regionaal verkeersvliegtuig met 44 zitplaatsen en een bereik van 500 km, dat vanaf 2029 in serieproductie zal worden genomen. Verder werkt Airborne aan verschillende projecten rond lichtgewicht composiet batterijsystemen, zowel voor lucht- en ruimtevaart als voor de automobielindustrie. De eerste projecten zullen volgens de planning in 2022 in productie gaan.

In een ander consortium, geleid door Toray Advanced Composites, helpt Airborne bij de ontwikkeling van de technologieën voor toekomstige H2-opslagtanks, voor lange-afstandsvliegtuigen. En met VDL Nedcar wordt een project gestart om technologieën te onderzoeken die nodig zijn voor de elektrificatie van de hele mobiliteitssector, van personenauto’s tot vrachtwagens en bussen. Een van de resultaten zal een flexibele assemblagelijn voor batterijen zijn, en Airborne zal zijn ‘Automated Programming’-technologie gebruiken om een aanpasbare productielijn te creëren, die tijdens de productie kan worden aangepast zonder dat herprogrammering nodig is.

Al deze projecten zijn erop gericht de mobiliteit duurzamer te maken, door de voertuigen lichter te maken en hun prestaties te verbeteren, de actieradius te vergroten en de hoeveelheid afval tijdens de fabricage te verminderen.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.